PRÁCE 🧰

Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku. Na co si však dát u ní pozor?

24. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Dnes už nemusíte obíhat pojišťovny, abyste našli tu nejlepší nabídku povinného ručení. Snadno ji dohledáte a sjednáte z domu. K tomu vám poslouží nezávislá online kalkulačka. Ta nabídky najde, porovná a dokonce odhalí i nejlevnější produkt. Kdo by se mu měl ale raději vyhnout?

Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku

Články na téma povinné ručení:

  1. Co je povinné ručení
  2. Povinné ručení: Platí i mimo komunikace?
  3. Co je potřeba k povinnému ručení
  4. Změna povinného ručení - poradíme, jak na to
  5. Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!
  6. Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení
  7. Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?
  8. Víte, co je to povinné ručení a proč se nevyplatí to nejlevnější?
  9. Co všechno umí nezávislý srovnávač povinného ručení?
  10. Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky
  11. Povinné ručení z pohledu zákona: Co je dobré vědět?
  12. Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku
  13. Proč se nevyplácí provozovat auto bez povinného ručení?
  14. Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu
  15. Víte, kdy dochází k zániku povinného ručení v jednotlivých případech?
  16. Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku - právě čtete
  17. Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku?
  18. Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení
  19. Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn
  20. Novinky v povinném ručení. Na co se musí řidiči připravit?
  21. Nové povinné ručení 2024 a čtyři nejčastější omyly
  22. Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka
  23. Srovnání povinného ručení v prvním čtvrtletí roku 2024
  24. Jak vybrat nejlepší povinné ručení a nešlápnout vedle? - již brzy

Drtivou většinu řidičů zajímá pouze cena

Při výběru povinného ručení je u tuzemských řidičů stále hlavním rozhodujícím kritériem cena. O skutečný rozsah krytí, pojistné limity a nabídku asistenčních služeb se zajímá jen čtvrtina z nich. A to může být v některých situacích problém.

Pokud samozřejmě konkrétní řidič vyráží na silnice jen sporadicky a nepohybuje se s autem v zahraničí, dává výběr levné pojistky smysl. Diskutabilní situace nastává ovšem v případě, kdy je jízda autem pro řidiče denním chlebem. A tím spíš, pokud často vyráží na zahraniční cesty.

Nejlevnější povinné ručení se nerovná automaticky to nejlepší

Online porovnání povinného ručení je výhodné rovnou z několika důvodů. Nejen, že ušetříte čas, který byste jinak museli věnovat obíháním jednotlivých pojišťoven, ale také si uděláte přehled o tom, jak se pohybuje cena pojistného pro váš vůz a co vám jednotlivé pojišťovny mohou nabídnout.

Kalkulačka povinného ručení v rámci porovnání seřadí dostupné nabídky podle nejlepšího poměru pojistné ochrany a ceny nebo dle výše pojistného. Tady je ale potřeba doplnit, že nejlevnější povinné ručení, se automaticky nerovná to nejlepší. Na co dát pozor při jeho výběru?

Pojistné limity

Nejdůležitější jsou nepochybně pojistné limity – tedy částky, které v případě povinného ručení poškozenému pojišťovna vyplatí při nehodě. I když ze zákona musí pojišťovny nabízet pojistky s limity minimálně 35 milionů korun při škodě na zdraví a 35 milionů korun při škodě na majetku, v některých případech nemusí být tyto částky dostatečné.

Typicky se jedná třeba o hromadné nehody, škody na zdraví, či na životech. Měli byste vědět, že z povinného ručení viníka nehody se také hradí náklady na léčení, bolestné, cestovné do zdravotnických zařízení, náklady péče o nesoběstačného poškozeného, trvalé následky (ztížení společenského uplatnění), odškodnění duševních útrap, náklady pohřbu nebo třeba i výživa pro pozůstalé.

Jak vysoké limity tedy zvolit? Optimální je vybírat povinné ručení vozidla s limity 50/50 mil. Kč, při vyšších nájezdech pak 100/100 mil. Kč. Sjednat si ale můžete i pojistku s vyššími limity pojistného plnění a to až do částky 250 milionů korun při škodě na zdraví a 250 milionů korun při škodě na majetku.

Věděli jste, že: Částky vyplacené z pojistek viníků dopravních nehod jako kompenzace následků na zdraví poškozených neustále rostou? Loni se průměrné odškodnění vyšplhalo na 998 tisíc korun, což je o 71 tisíc více než v roce 2021!

Prověřte i rozsah pojistné ochrany a asistenčních služeb

Kromě pojistných limitů je důležité ověřit i rozsah pojistné ochrany vybrané pojistky. Zatímco z levnější pojistky jsou hrazené výlučně škody způsobené ostatním účastníkům silničního provozu, u dražších pojistek jsou součástí základních balíčků i některá připojištění, která mohou suplovat havarijní pojištění.

Řidiči si nejčastěji pojišťují skla, odtah nebo třeba poškození vlastního vozidla zvěří, rozmary počasí nebo vandaly. V takových případech už se ale rozhodně nebude jednat o nejlevnější povinné ručení a jeho cena bude citelně vyšší.

Každý řidič si tak musí sám individuálně odpovědět na otázku, zda mu lepší ochrana vozidla dává smysl. Důležité je ověřit i rozsah asistenčních služeb. A to zejména v případě, cestujete-li často do zahraničí.

Levná pojistka nemusí být riziko, když víte, co od ní můžete čekat

Porovnání cen povinného ručení vás může ve finále překvapit cenově velmi přijatelnou nabídkou. A její výběr rozhodně nemusí být chyba u řidičů, kteří vyrážejí na silnice jen sporadicky a do zahraničí se autem nevydávají.

Pro ty navíc pojišťovny v posledních letech dokonce připravují speciální produkty v podobě povinného ručení s omezeným ročním nájezdem. Jeho cena se vypočítává na základě počtu najetých kilometrů ročně a v porovnání s běžnou pojistkou může být mnohem levnější.

  Porovnat nabídky povinného ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články