PRÁCE 🧰

Jak moc užitečné je pro běžného řidiče porovnání cen povinného ručení?

7. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení Srovnávače pojištění a financování Cena pojištění

Porovnání cen povinného ručení je jednou ze základních funkcí nejrůznějších online srovnávačů a nezávislých kalkulaček. Opravdu ale můžete díky němu ušetřit nebo jde jen o past na řidiče?

Jak moc spolehlivé a užitečné je porovnání cen povinného ručení?

Porovnání cen povinné ručení najde, srovná i sjedná

Povinné ručení dnes nabízí prakticky téměř všechny pojišťovny na našem trhu. Jednotlivé produkty se ale mezi sebou liší nejen krytím, ale také pojistnými limity.

Při výběru toho nejlepšího povinného ručení si samozřejmě můžete vyžádat podklady jednotlivých pojišťoven a následně porovnat nabízené produkty fyzicky. To vám ale zabere obrovské množství času.

Proto je mnohem smysluplnější a v konečném důsledku i efektivnější porovnat ceny povinného ručení pomocí nezávislých kalkulaček a online srovnávačů. Ty jednotlivé nabídky pojišťoven nejen najdou, ale také seřadí dle ceny i dalších parametrů.

Náš tip: V případě zájmu také můžete konkrétní povinné ručení obratem sjednat. Stačí vám k tomu jen počítač, tablet nebo chytrý mobilní telefon s internetem a několik minut volného času.

Můžete porovnat ceny povinného ručení, které sami neodhalíte

Výhodou těchto srovnávačů je i skutečnost, že kromě veřejných nabídek často porovnávají i neveřejné produkty pojišťoven, s nimiž mají exkluzivní smlouvy. Běžný řidič na tyto nabídky nemá šanci dosáhnout.

Konkrétní pojistné produkty jsou pak většinou řazeny podle ceny, která je pro naprostou většinu řidičů zcela zásadním parametrem. Na prvních příčkách se obvykle objevují nabídky partnerských pojišťoven s výborným poměrem ceny a pojistné ochrany. Pod nimi pak najdete klasickou nabídku seřazenou od nejlevnějšího, po nejdražší pojistné.

  Online srovnávač povinného ručení

Povinné ručení: porovnání cen zvládne i laik

Samotné porovnání cen povinného ručení je otázkou několika mála minut. Obvykle stačí do formuláře zadat několik základních informací o pojistníkovi (řidiči) a automobilu, pro který povinné ručení sjednává.

Abyste zvládli porovnat ceny povinného ručení co nejpřesnější, bude po vás řada kalkulaček vyžadovat i zadání osobních údajů (někde i rodného čísla), na základě kterých ověří výši vašeho bonusu/malusu i pravdivost zadaných informací.

Měli byste vědět: Samozřejmě existují i kalkulačky a srovnávače, které dokážou porovnat ceny povinného ručení i bez osobních údajů. Tyto kalkulace ale bývají zpravidla velmi nepřesné.

Jak moc spolehlivé a užitečné je porovnání cen povinného ručení?

Porovnání cen: povinné ručení vybírejte i na základě dalších parametrů

Největším úskalím zmíněných srovnávačů a kalkulaček je tlak na výslednou cenu povinného ručení. Spousta řidičů ve snaze ušetřit totiž vybírá to nejlevnější, což se jim může šeredně vymstít.

Při výběru je proto potřeba sázet nejen na cenu, ale především na rozsah pojistné ochrany, krytá rizika a limit pojistného plnění. Pamatujte, že škodu nad sjednaný limit ve smlouvě je povinen řidič v případě nehody zaplatit z vlastní kapsy!

Porovnání cen povinného ručení je užitečné, když víte, jak na to

Povinné ručení a porovnání cen má rozhodně smysl. Šetří vám totiž nejen peníze, ale také čas. Spousta pojišťoven navíc dokáže nabídnout řidiči zajímavou slevu nebo výhodnější cenu, pokud pojistku uzavře online.

Abyste se ale vyvarovali následnému zklamání, nevybírejte povinné ručení pouze na základě ceny. Pozornost věnujte rozsahu pojistné ochrany a zejména dostatečně vysokým pojistným limitům.

U každého produktu si zpravidla můžete rozkliknout další informace, ale i pojistné podmínky vybrané pojišťovny. Jejich součástí jsou také výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit, nebo dokonce úplně odmítnout.

Nejrůznější kalkulačky a online srovnávače tedy nejsou žádným marketingovým trikem, ale praktickým nástrojem, který vám může být skvělým rádcem i pomocníkem, když víte, jak ho používat.

  Kalkulačka povinného ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články