PRÁCE 🧰

Co kryje povinné ručení a na co máte nárok, když vás někdo nabourá

17. 9. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Nároky z povinného ručení

Dopravní nehoda není nic příjemného. I když se obejde bez zranění, je třeba řešit, kdo ji zavinil a následně se v případě poškozeného mnohdy i handrkovat s pojišťovnou o každou korunu za opravu auta. Většina řidičů však netuší, co kryje povinné ručení a na co mají nárok daný zákonem, případně pojistnou smlouvou.

Co kryje povinné ručení a na jaké odškodnění máte nárok

V případě, že se ne vlastní vinou stanete účastníkem dopravní nehody, je škoda hrazena z povinného ručení viníka, tedy jeho pojišťovnou. Ta se samozřejmě nepřetrhne s širokou nabídkou toho, co všechno můžete využít a na co máte nárok, ale bude spíše pasivně vyčkávat, s jakými požadavky se ozvete. Shrneme si, jak to celé funguje, co kryje povinné ručení, co můžete chtít a co vám musí být ze strany pojišťovny uhrazeno.

Kdo je viníkem?

Předpokládejme, že jste se stali poškozeným při dopravní nehodě. Na křižovatce jste nedostali přednost, bum a je vymalováno. Prvně je samozřejmě potřeba zkontrolovat, jestli se někomu něco nestalo. Pokud ano, je prioritou ochrana zdraví, takže bezodkladně kontaktujte záchranné složky. V našem modelovém příkladu se nehoda obešla bez zranění a viník je v podstatě jasný. V tomto bodě pozor, je třeba si uznání viny nechat potvrdit na místě. Buď do záznamu o dopravní nehodě, nebo v případě, že se neshodnete, volejte policii, která by měla být schopna viníka následně určit. Rozhodně však neodjíždějte od nehody v situaci, kdy nemáte jasně určeného viníka nehody, který svoji vinu podpisem potvrdí nebo se na místo nedostavila policie, která událost zaprotokoluje.

Odtah ideálně do servisu

Následně je potřeba řešit, co s poškozeným vozem. Předpokládejme, že je poškozený a nepojízdný. V tomto bodě je možností několik. Většina řidičů asi zkontaktuje svoji pojišťovnu, které nehodu nahlásí a která zajistí odtah. Ideálně do autorizovaného servisu, který bude schopen opravu zajistit. Jenže to vyústí v další problém - po dobu opravy jste bez auta. Na náhradní vůz samozřejmě máte nárok a to na dobu "přiměřenou". To znamená po dobu opravy vašeho poškozeného auta, která ale nesmí přesáhnout nějakou rozumnou míru a měla by být realizována v co nejkratším možném čase.

Ohlídejte si opravu

Oprava samotná pak může být další možností pro pojišťovnu viníka, jak vám neproplatit plnou cenu. V případě, že vás zkontaktuje a bude požadovat opravu v jejím smluvním servisu, je to výhodné pro ni, ale možná ne tak úplně pro vás. Daný servis totiž nemusí použít originální náhradní díly a existuje i jistá pravděpodobnost, že je lze sehnat na vrakovišti. Pokud si toto neohlídáte, můžete se setkat s problémem při budoucím prodeji vozu, nehledě na fakt, že například podvozkové díly za pětinu ceny asi nebudou mít takovou životnost a kvalitu, jako díl dodaný automobilkou.

Co kryje povinné ručení?

Celá problematika je daleko rozsáhlejší a budeme se jí věnovat i v budoucnu. Ve zkratce by se ale dalo říci, že poškozený má nárok na náhradu veškeré majetkové a nemajetkové újmy, která v souvislosti s dopravní nehodou vznikne. Zejména se jedná o následující:

  • škoda na vozidle – oprava vozu, náhrada za totální škodu, asistence odtahové služby či zásahové jednotky, uskladnění vozu, náhradní vozidlo, znehodnocení vozidla opravou
  • újma na zdraví, na životě– bolestné, náklady na léčení, ošetřovné, trvalé následky, invalidita, ztížení společenského uplatnění, ztráta osoby blízké, storno poplatek za dovolenou, náhrada za cestovní náklady, pohřebné
  • ztráta výdělku
  • ušlý zisk
  • věcná škoda - telefon, ošacení, cokoliv co se rozbije nebo poškodí při nehodě
  • právní zastoupení

Kdo by se chtěl zabývat nároky pojistného krytí detailně, toho odkážeme na ustanovení § 6 zákona č. 168/1999 Sb.

Přehoďte starosti na někoho jiného

Je tu i možnost, jak přehodit všechny tyto starosti na někoho jiného. Existují firmy, které se tímto zabývají, a jejich prací je zajištění jakéhosi kompletního servisu po nehodě. Seženou pro vás odtah, náhradní vozidlo i následnou opravu a zajistí proplacení veškerých nákladů, na které má poškozený z pojištění nárok. Bohužel, pověst těm solidním poškodili takzvaní lovci nehod, což jsou obvykle ti, kteří po nehodě "náhodou" jedou kolem a když jim podepíšete pár lejster, tak se o všechno "postarají". Výsledek je ale takový, že odtah vozu je předražený, auto je opravené nekvalitně a za poskytnutí náhradního vozidla budete doplácet. Proto je lepší si předem danou firmu prověřit a nepodepisovat ve stresu cokoliv, co vám kdo strčí pod nos. Zavedenou firmu zabývající se likvidací pojistných událostí vám však můžeme s klidem doporučit. Ušetříte nejen drahocený čas, ale také spoustu starostí a zařizování.

  Kalkulačka povinného ručení

Zdroj médií: pixabay.

Podobné články