PRÁCE 🧰

Rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním

16. 9. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění

Zejména mladší řidiči nebo řidiči začátečníci mají často trošku chaos v pojmech kolem pojištění vozidla. Jelikož každé motorové vozidlo, které je přihlášeno k provozu na pozemních komunikacích, mít pojištění ze zákona musí, je dobře si pojmy jako “povinné ručení” a “havarijní pojištění”, vyjasnit a vědět jaké jsou rozdíly.

Povinné ručení vs havarijní pojištění - rozdily

Co říká platná legislativa?

Zákon č. 168/1999 Sb. říká, že povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti za škody související s provozem vozidla, musí mít uzavřené každý majitel nebo spolumajitel motorové vozidla, které je registrované v České republice. Jinými slovy - kdo má moped, motocykl nebo dvoustopé vozidlo, které může jezdit po silnici, musí mít povinné ručení.

K čemu mi je povinné ručení?

Jak už název napovídá, tak povinné ručení kryje škody, které vy způsobíte vozidlem někomu jinému. Pokud tedy je s autem způsobena nehoda, pak se z povinného ručení zaplatí veškeré škody až do výše krytí. To je u škod na majetku a u škod na zdraví minimálně 35 milionů. Samozřejmě existují i nadstandardní varianty s krytím například 50 milionů a vyšší. Při dnešních cenách nelze než doporučit limity 100 a více milionů.

Povinné ručení v praxi

Vytvoříme si možná trochu černý scénář. Způsobíte dopravní nehodu, při které je někdo zraněn. Povinné ručení dotyčnému zaplatí náklady na léčení, bolestné. V nejhorším případě i pohřeb a náklady na výživu pozůstalých. Dále budou z této pojistky zaplaceny i veškeré hmotné škody, tedy především na vozidle toho, koho jste nabourali, ale třeba i na svodidlech, dopravním značení nebo záhonku, který jste při bouračce zničili. A v neposlední řadě povinné ručení kryje i náklady na právní zastoupení při uplatňování nároků a ušlý zisk. Opět to vysvětlím jednoduše - povinné ručení kryje škody, které vy způsobíte někomu jinému.

  Kalkulačka povinného ručení

Havarijní pojištění

U havarijního pojištění na rozdíl od povinného ručení je to malinko složitější a zjednodušeně se dá říci, že co si zaplatíte, to vám bude pojistka krýt. Nejčastěji se jedná o pojistku, která kryje škodu na vašem vozidle, vzniklou při havárii, již jste sami způsobili. Dále je možné pojistit si vozidlo proti krádeži, zničení či poškození živelnou událostí nebo vandalismem. K tomu je možné připojistit si i vedlejší rizika, jako například čelní sklo, případně škodu při nehodě na zavazadlech nebo pojištění úrazu přepravovaných osob. Navrch ještě většina pojišťoven poskytuje možnost zaplatit si rozšířené možnosti asistence v případě závady na vozidle nebo nehody. Typicky poskytnutí náhradního vozidla.

Výjimky z pojistného plnění

Typicky zahrnují škodu vzniklou úmyslným jednáním, případně v důsledky nesprávné obsluhy či údržby. Stejně tak vám nikdo neproplatí plechy pomačkané při závodech nebo na uzavřených okruzích. Pojišťovna nebude nic hradit u vozidla s propadlou technickou, ani u auta, které bylo použito k trestné činnosti. V neposlední řadě se pojistka obvykle nevztahuje na válečné události, povstání nebo zásahy státní moci.

A ze všeho nejdůležitější “výlukový faktor” je alkohol. V okamžiku, kdy vám po nehodě policie naměří alkohol v dechu a následně v krvi, případně i jen odmítnete dechovou zkoušku a lékařské vyšetření, máte problém. Pojišťovna vám nedá ani korunu, poškozenému škodu uhradí, ale bude ji následně vymáhat na vás. Výše popsané samozřejmě platí i pro ostatní návykové látky, nejen pro alkohol.

Nezkoušejte podvádět

Ano, mnozí z vás jistě mají špatné zkušenosti s pojišťovnami, kterým se příliš nechtělo proplácet škodu v plné výši, ale tomu (a jak se účinně bránit) se budeme věnovat v jiném článku. Důležitá rada pro všechny, kdo by se chtěli na úkor pojišťovny nějak obohatit zní: “Nezkoušejte to!” Pojišťovny mají zaměstnance, kteří se přímo specializují na odhalování takových pokusů. Stejně tak jako třeba speciální software, který umí odhadnout škodu způsobenou mechanismem nárazu, který měl “údajně” při nehodě nastat. A zkoušet se takto na úkor pojišťovny obohatit je jednoduše podvod, který vás může posléze hodně mrzet.

Věřím, že jsme vám v dnešním článku vysvětlili rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním a jaká úskalí případně mohou nastat. U povinného ručení je nejdůležitějším parametrem sjednaný limit krytí škod a u havarijního pojištění pak rozsah pojištění a případná výše spoluúčasti.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články