PRÁCE 🧰

Víte, jak pojistit auto? Poradíme, bez čeho se neobejdete i to, jak ušetřit

27. 12. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Povinné ručení a havarijní pojištění

Pořídili jste si nové auto? Pak určitě budete řešit, jak ho co nejlépe pojistit bez toho, aby vám vybraná pojistka udělala díru do rozpočtu. Bez jakého pojištění se neobejdete a jak při výběru ušetřit tisíce? Poradíme!

Máme pro vás jednoduchý návod, jak pojistit auto a přitom ušetřit

Bez platného povinného ručení na silnice nesmíte

Povinné ručení, správně označováno jako pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, musí mít sjednané každý motorista. Tuto povinnost upravuje zákon č. 168/1999 Sb. ze dne 13. července 1999, který mimo jiné říká, že:

„Nestanoví-li tento zákon jinak, může na dálnici, silnici, místní komunikaci a účelové komunikaci, s výjimkou účelové komunikace, která není veřejně přístupná (dále jen „pozemní komunikace“), provozovat vozidlo pouze ten, jehož odpovědnost za škodu způsobenou provozem tohoto vozidla je pojištěna podle tohoto zákona. Povinnost povinného ručení musí být splněna i v případě ponechání vozidla na pozemní komunikaci.“

Sjednat povinné ručení je tedy nutné pro každého řidiče (mimo výjimky stanové zákonem), který bude na silnice s plechovým miláčkem vyrážet. Zákon už ale samozřejmě řidiči neukládá, jakou pojišťovnu v souvislosti se sjednáním pojistky oslovit, ani jak vysoké limity pojistného plnění vybrat.

Zákonný limit pojistného plnění u povinného ručení nicméně činí 35 milionů korun na škodu na životě a zdraví na každého zraněného nebo usmrceného a 35 milionů korun na škodu na majetku pro všechny poškozené. Pod tyto částky pojišťovny nesmí pojistky nabízet.

Co se z povinného ručení hradí?

  • Újmy vzniklé ublížením na zdraví nebo usmrcením, včetně nákladů na léčení zraněných,
  • věcné škody,
  • škody, které mají povahu ušlého zisku,
  • účelně vynaložené náklady na právní zastoupení poškozeného v případech stanovených výše uvedeným zákonem.

Přečtěte si také: Návod, jak vybrat spolehlivé povinné ručení na auto + tipy, jak se vyvarovat základních chyb

Máme pro vás jednoduchý návod, jak pojistit auto a přitom ušetřit

Jak pojistit auto a nespálit se?

Při výběru povinného ručení je dobré vyžít nejrůznějších kalkulaček a srovnávačů. Ty za vás na základě vstupních parametrů porovnají veřejné (a často i neveřejné) nabídky tuzemských pojišťoven, které si následně můžete seřadit nejen podle ceny, ale také výše pojistné ochrany nebo limitů. Porovnání cen povinného ručení vám ve finále ušetří čas, který byste jinak museli věnovat obíhání jednotlivých pojišťoven, případně individuálnímu srovnávání jejich produktů.

Při sjednávání pojistky se ale vyvarujte zásadní chyby, kterou dělá naprostá většina řidičů. Tou je výběr nejlevnějšího povinné ručení. To často obsahuje jen základní ochranu a nízké pojistné limity. Ty bývají zejména v případě škod na zdraví nebo životech posádky nabouraného vozidla často nedostatečné. Vše nad stanovený limit navíc musí hradit řidič sám z vlastní kapsy.

Vybírejte proto takové povinné ručení, které bude nabízet alespoň 100 milionů korun na škodu na životě a zdraví na každého zraněného nebo usmrceného a 100 milionů korun na škodu na majetku pro všechny poškozené. Ideálně pak volte ještě vyšší varianty, které ale bývají výrazně dražší. Sjednat povinné ručení můžete nejen v rámci vybrané kalkulačky online, ale taky na konkrétní pobočce vybrané pojišťovny.

Náš tip: Mnohé pojišťovny nabízejí za online sjednání zajímavou slevu nebo výhodnější cenu.

5 tipů, jak sjednat povinné ručení a ušetřit:

  1. Povinné ručení sjednávejte online pomocí nezávislých kalkulaček a srovnávačů
  2. Nezapomeňte si převést bonusy od předchozí pojišťovny
  3. Pokud patříte do rizikové věkové skupiny řidičů, sjednejte si povinné ručení na rodiče nebo starší sourozence
  4. Pojistku zaplaťte jednou ročně (čtvrtletní nebo půlroční úhrada je zpravidla dražší)
  5. Pojistnou smlouvu alespoň jednou ročně aktualizujte. Pokud objevíte výhodnější nabídku, nebojte se stávající pojistku vypovědět.

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Máme pro vás jednoduchý návod, jak pojistit auto a přitom ušetřit

Havarijní pojištění není povinné, ale uhradí vám škody

Odlišnou kapitolou je potom havarijní pojištění, o které se zajímají zejména řidiči při výběru pojištění nového auta. Tato pojistka není ze zákona povinná, ale pokud si ji sjednáte, pokryje vám škody na zdraví, životě a majetku v případě i posádky jeho vozidla. To samozřejmě vždy až do výše sjednaných limitů, které si u vybrané pojišťovny dohodnete.

Zpravidla je možné pojistit se na následující rizika:

  • Dopravní nehoda
  • Náhradní díly nutné k opravě vozidla
  • Neoprávněné využití vozidla
  • Vandalismus (sem spadá například i poškození auta zábavní pyrotechnikou)
  • Krádež
  • Živelné katastrofy
  • Okus a poškození zvířetem
  • Poškození skel

Cena havarijního pojištění se liší v závislosti na druhu vozidla a také zkušenostech jeho provozovatele. Důležitým faktorem je i rozsah pojistné ochrany a nastavené pojistné limity. Do „hry“ vstupuje samozřejmě i výše spoluúčasti. Čím bude vaše spoluúčast vyšší, tím bude samozřejmě nižší částka, kterou měsíčně za pojištění zaplatíte.

Náš tip: Při pojištění nového auta se o „havarijku“ vyplatí uvažovat. U starších modelů (cca 15 – 20 let) se tato pojistka jeví jako nevýhodná.

  Havarijní pojištění - online kalkulačka

Praktické rady závěrem

Spousta pojišťoven dokáže ke klasickému povinnému ručení nabídnout i řadu zajímavých připojištění. Dražší pojistka tak může dost dobře nahradit i havarijní pojištění. Pokud si plánujete sjednat povinné ručení i „havarijko“, učiňte tak u jedné pojišťovny. Zpravidla vám totiž opět dokáže nabídnout zajímavou slevu nebo alespoň nižší cenu.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články