PRÁCE 🧰

Poradíme, jak sepsat výpověď smlouvy o povinném ručení a nešlápnout vedle

18. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Zdražila vám pojišťovna povinné ručení? Auto jste prodali nebo ho nechali vyřadit z evidence vozidel? V těchto a mnoha dalších případech pravděpodobně budete řešit, jak sepsat žádost o ukončení povinného ručení. Poradíme a přidáme pár praktických tipů.

Chcete vypovědět smlouvu o povinném ručení? Poradíme, jak na to!

Z jakého důvodu můžete povinné ručení vypovědět?

Sjednanou pojistku nemůžete vypovědět jen tak. I v tomto případě existují určitá pravidla a hlavně lhůty. Mezi nejčastější důvody, proč řidiči smlouvu o povinném ručení vypovídají tak patří:

  1. Změna pojistných podmínek a ceny pojištění
  2. Nespokojenost při řešení pojistné události
  3. Prodej nebo změna vlastníka vozidla
  4. Krádež vozidla nebo jeho odstranění z registru
  5. Vyhledání výhodnějšího produktu u konkurence (včetně výpovědi čerstvě sjednaného pojištění)

Ukončení smlouvy: Povinné ručení zdražilo

Nejčastějším důvodem, který řidiče vede k ukončení smlouvy, je vyšší cena pojistného a možnost sjednání povinného ručení levněji někde jinde. Pokud vám tedy nevyhovují stávající podmínky pojistky, výpověď smlouvy o povinném ručení zašlete pojišťovně ve lhůtě 6 týdnů před výročím smlouvy, případně do jednoho měsíce od oznámení změny výše pojistného.

Chcete vypovědět smlouvu o povinném ručení? Poradíme, jak na to!

Nespokojenost při řešení pojistné události

Řešili jste s pojišťovnou pojistnou událost a nejste spokojeni s výsledkem? I v tomto případě můžete od smlouvy odstoupit. Výpověď smlouvy můžete zaslat do 3 měsíců ode dne oznámení pojistné události. Tady ovšem nelze zaručit, že ji bude pojišťovna akceptovat.

Prodej nebo změna vlastníka vozidla

Pokud vůz prodáváte nebo jej převádíte na jiného vlastníka (např. při úmrtí původního pojistitele), je dobré tyto změny oznámit pojišťovně pokud možno co nejdříve. Výpověď povinného ručení zašlete písemně a přiložte k ní i kopii odhlášeného velkého technického průkazu se záznamem o změně majitele vozidla (příp. úmrtní list původního vlastníka).

Krádež vozidla nebo jeho odstranění z registru

Žádost o ukončení povinného ručení můžete pojišťovně zaslat i tehdy, pokud je vám vozidlo ukradeno nebo ho necháte vyřadit z registru. V případě že se jedná o dočasné vyřazení vozu (tzv. uložení značek do depozitu), zašlete výpověď obratem. Opět nezapomeňte doložit kopii technického průkazu se záznamem o vyřazení vozidla. Pokud je vozidlo vyřazeno z evidence trvale, přiložte k výpovědi kromě kopie technického průkazu i kopii záznamu o likvidaci vozidla. V případě krádeže pak bude potřeba doložit zápis od Policie.

Vyhledání výhodnějšího produktu u konkurence

Uzavřeli jste pojistku a záhy zjistili, že konkurence vám ji dokáže nabídnout výhodněji? Pokud tuto skutečnost zjistíte do dvou měsíců od sjednání, můžete smlouvu vypovědět prakticky obratem. Pojistitel smlouvu ukončí za 8 dní od doručení vaší výpovědi a „nespotřebované“ pojistné vám bude vráceno zpět.

Chcete vypovědět smlouvu o povinném ručení? Poradíme, jak na to!

Jak má vypadat výpověď povinného ručení – formulář?

Žádost o ukončení povinného ručení musí být sepsána písemně a obsahovat minimálně:

  • Číslo pojistné smlouvy
  • Jméno nebo obchodní název pojistníka a jeho oficiální adresu/sídlo
  • Případnou korespondenční adresu
  • Důvod výpovědi
  • Datum a podpis pojistníka

Výpověď můžete sepsat volnou formou nebo využít nejrůznějších předpřipravených formulářů a vzorů, které jsou volně ke stažení na internetu. Žádost zašlete doporučeně do sídla pojišťovny nebo na adresu, kterou uvádí pro příjem zásilek.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články