PRÁCE 🧰

Výpověď pojistné smlouvy - vzor

8. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Základní info k pojištění vozidel

Každý, kdo někde viděl levnější pojištění na auto, než má on sám, jistě zauvažoval o změně pojišťovny. Jenže změna není tak jednoduchá a má svá pravidla a lhůty.

Výpověď pojistné smlouvy - vzor

Auto, které chcete užívat na českých silnicích, musí mít sjednané povinné ručení. Kdo chce, může si k tomu pořídit ještě havarijní pojištění - to je ale dobrovolné. Než sjednáte zákonné pojištění, je vhodné se podívat na přehled pojištění a vybrat to nejvýhodnější. Třeba pomocí online kalkulačky. Samozřejmě, pokud třeba už řadu let jezdíte bez nehod, máte na svém kontě určité bonusy, které pojištění ještě více zlevňují. V případě malusů pak platíte víc.

Pozor na lhůtu výpovědi pojistné smlouvy

Pokud tedy vychytáte nějakou nabídku, která se jeví pro vás výhodnější, můžete vypovědět aktuální povinné ručení, ale to pouze za předpokladu, že tak učiníte nejdéle do 42. dne (6 týdnů) od výročí aktuálního povinného ručení. Ale pozor, je potřeba si opravdu lhůtu pohlídat, pokud dopis dorazí 43. den, pak je výpověď neplatná. Stejná lhůta se týká i vypovězení havarijního pojištění. Čas 6 týdnů od konce platnosti pojistné smlouvy (než se tedy prolonguje na další období) platí i pro jiné důvody zrušení pojistných smluv.

Jestliže byste i tak chtěli vypovědět pojištění v průběhu roku, tak můžete, ale pozor, některé pojišťovny mohou ve smlouvě uvést sankci za předčasně ukončenou pojistnou smlouvu - to si raději zkontrolujte nebo se na to zeptejte. Navíc, tento krok není logický, neb jste pojištění zaplatili na rok, zbytečně byste v jeho půlce přišli o peníze, které vám nikdo nevrátí. Raději si tedy pohlídejte řádný termín možný pro výpověď.

Nicméně uzavřete-li zbrkle povinné ručení, nemusíte si zoufat. Smlouvu lze ze zákona vypovědět do 2 měsíců od uzavření bez udání důvodu, ani v tomto případě by vám neměla tedy hrozit sankce.

Vzor výpovědi pojistné smlouvy

Oficiální vzor neexistuje, ale náležitosti, které mají být uvedeny jsou celkem logicky odvoditelné. Na papíře musí být uvedeno číslo pojistné smlouvy a k jakému datu byla uzavřena. Dále o jaké vozidlo se jedná a osobní údaje, včetně rodného čísla. Samozřejmě je nutné připojit i žádost k výpovědi.

Žádost může mít následující podobu: Vypovídám výše uvedenou smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla k výročnímu dni. Současně žádám o zaslání potvrzení o délce bezeškodného průběhu pojištění.

Každá taková žádost musí být v písemné podobě, podepsaná a zaslaná poštou na adresu pojišťovny. Do obálky přidejte i zelenou kartu, kterou po vás pojišťovna bude chtít stejně vrátit.

Zdroj info: UNIQA pojišťovna.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články