PRÁCE 🧰

Pojištění karavanu je hračka, když víte, jak na to

8. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Základní info k pojištění vozidel

Stále více z nás přichází na chuť dobrodružnějšímu trávení dovolených, nebo třeba jen víkendů, a vyráží proto na cesty obytnými automobily či karavany. Jak ale tenhle „domek na kolech“ pojistit tak, aby pokryl všechna rizika, která vás na cestách mohou potkat?

Jak pojistit „obytňák“ abyste od pojišťovny dostali maximální plnění?

Karavan nebo obytňák jako klasické auto

Jako první si udělejme jasno v tom, jaký je rozdíl mezi karavanem (neboli přívěsem) a obytným vozem. Zatímco karavan je připojen k druhému vozidlu, obytný vůz je považován za jeden celek s vlastním pohonem.

Aby případná oprava nabouraného auta způsobená vlastní vinou nešla z vaší peněženky, je potřeba mít u obou výše zmíněných typů sjednané povinné ručení. A to i bez toho, že první zmíněný nemá vlastní motor.  Základním kritériem je totiž registrační značka a technický průkaz, který musí mít i obytný přívěs.

Měli byste vědět: Povinné ručení se opět i v tomto případě sjednává dle objemu motoru. U havarijního pojištění je důležitým kritériem pořizovací cena a značka karavanu nebo obytného vozu.

Přečtěte si také: K čemu je dobré havarijní pojištění vozidla? Máme pro vás odpovědi na nejčastější otázky

Vybavení ani srážku s divočákem běžná pojistka nepokryje

Již výše jsme zmínili, že povinné ručení hradí škody, které jste způsobili třetí osobě jízdou s karavanem nebo obytným vozem. Na škody na vlastním vozidle je ovšem krátké. Tady vstupuje „do hryhavarijní pojištění obytného vozu nebo karavanu. Aby vám ovšem tento produkt pokryl všechna rizika, která vás na cestách mohou potkat, je potřeba vědět, jak ho správně nastavit.

Základní pojistka by samozřejmě měla krýt dopravní nehodu a vandalismus. Důležité je ovšem připojistit i movité věci, které v karavanu převážíte, případně střet se zvěří (srážka divočáka nebo srny), či řádění živlů (typicky spadlá větev). Důležité je také prozkoumat nabídku připojištění a navolit přesně ta rizika, která vám na cestách mohou hrozit.

Měli byste vědět: Havarijní pojištění je spjato se spoluúčastí. Obecně platí, že čím je spoluúčast vyšší, tím nižší bude cena pojištění karavanu, kterou budete pojišťovně prostřednictvím pojistného měsíčně, čtvrtletně nebo jednou za rok platit. Více o tom, jak spoluúčast správně nastavit, se dočtete v jednom z předchozích článků.

Mohlo by vás zajímat: Pro koho je vhodné krátkodobé havarijní pojištění a jak ho sjednat online?

Nepodceňujte ani kvalitní asistenci

Pokud s obytným vozem často vyrážíte na zahraniční cesty, informujte se u vybrané pojišťovny také o možnostech rozšířené asistence. Díky asistenčním službám totiž dokáže pojištění pomoci i při akutních problémech s karavanem či obytným autem prakticky kdekoliv na světě.

Zaměřte se na rizika i výluky

Při výběru vhodného produktu (týká se povinného ručení i havarijního pojištění karavanu) vždy dbejte na dostatečnou výši limitů, ověřte rizika, která vybraná pojistka kryje, a zaměřte se také na výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit anebo ho dokonce úplně odmítnout.

Šetřete tam, kde to má smysl

Pokud s karavanem nebo „obytňákem“ vyrážíte na cesty často, vyplatí se sjednat celoroční havarijní pojištění. U sporadických cest volte spíše krátkodobé havarijní pojištění karavanu, které sjednáte jen na dobu dovolené, případně sezónní havarijní pojištění, kdy vůz pojistka ochrání pouze během vámi vybraných měsíců.

  Srovnat nabídky havarijního pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články