PRÁCE 🧰

Sezónní povinné ručení ocení majitelé motorek, karavanů i veteránů

28. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Druhy povinného ručení

Jakmile roztaje sníh, na silnice začínají vyrážet vozítka, která během zimy z garáže nevystrčila ani blinkr. Typicky jde o veterány, motocykly nebo třeba karavany. Přesně pro jejich majitele je určeno sezónní povinné ručení.

Kdo by měl uvažovat o sezónním povinném ručení a opravdu se vyplatí?

Jak funguje sezónní povinné ručení?

Velmi zjednodušeně můžeme říct, že pojistku platíte jen za ty měsíce, kdy s vozidlem reálně jezdíte. Jak to funguje v praxi? U vybrané pojišťovny, která má sezónní pojištění ve své nabídce, si sjednáte pojistnou smlouvu na dobu neurčitou, tedy s automatickým prodloužením.

Při sjednávání si následně sami vyberete konkrétní měsíce, během kterých budete s veteránem, motorkou nebo jiným vozidlem vyrážet na silnici. Na základě vybraných měsíců jste poté povinni platit pojistné. To je ovšem výrazně nižší, než u klasického povinného ručení.

Pokud tedy sjednáváte povinné ručení na jaro a léto, platíte za pojistku pouze šest měsíců. Pamatujte ale, že zbývající měsíce je vaše auto nepojištěné a nesmíte s ním tedy vyjet na silnici. Registrační značky ale na rozdíl od tzv. krátkodobého povinného ručení neukládáte do depozita a na počátku sezóny vás tak nečeká zbytečná cesta na úřad.

Měli byste vědět: I když vám pojišťovna po sjednání sezónního povinného ručení vydá celoroční zelenou kartu, pojištěni jste reálně pouze po dobu sjednaných měsíců. Pokud způsobíte škodu mimo toto období, hrozí vám vysoká pokuta a veškerá škoda jde za vámi.

Příklad: Na kolik vás vyjde sezonní povinné ručení?

Sezónní povinné ručení u nás nabízí jen několik pojišťoven (např. ČPP nebo Allianz). My si u jedné z nich nechali spočítat pojistku pro Mazdu MX-5. Jde o dvoulitr, s rokem výroby 2015, 5% spoluúčastí a limity 100/100 milionů.

Provozovatelem vozidla bude pro náš modelový příklad řidič z Prahy ve středním věku, který ale nemá žádné bonusy za předchozí bezeškodnou jízdu. Běžná cena za celoroční povinné ručení bude u zmíněné Mazdy činit 8 408 Kč. Pokud zvolí sezónní povinné ručení na měsíce červen-září, zaplatí 3 540 Kč.

Závěrečné resumé? Dobře počítejte!

Ve finále je potřeba dobře propočítat, zda se vám sezónní povinné ručení motocyklu, veterána nebo jiného vozidla, se kterým vyrážíte na silnice jen sporadicky, opravdu vyplatí. Využít samozřejmě můžete nezávislých online kalkulaček a srovnávačů, které za vás pojistky porovnají a na základě vstupních kritérií doporučí nejvýhodnější nabídku. Obecně ale můžeme tvrdit, že sezonní povinné ručení se vyplatí těm řidičům, kteří brázdí tuzemské silnice maximálně po dobu 6 měsíců.

  Sezónní povinné ručení online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články