PRÁCE 🧰

Hraniční pojištění a vše, co jste o něm chtěli vědět: Na koho se vztahuje a jak ho sjednat?

9. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Druhy povinného ručení

Hraniční pojištění historicky odvozuje svůj název od místa svého nejčastějšího vzniku, kterým je hraniční přechod. Na koho se tato pojistka vztahuje a kde si ji sjednat?

Důležité informace o hraničním pojištění a jeho sjednání

Co je hraniční pojištění?

Hraniční pojištění je velmi zjednodušeně specifické povinné ručení určené pouze pro řidiče cizozemských (zahraničních) vozidel, jejichž zákonné odpovědnostní pojištění je na území daného státu (např. v České republice) neplatné. U nás jde typicky o vozidla, jejichž řidiči sem přijíždějí ze států, které nejsou členy Rady kanceláří – nevlastní tudíž zelenou kartu.

Podle § 6, odst. 5), 6) zákona č. 168/1999 Sb., v platném znění, je obligatorní a dobrovolná územní platnost pojištění odpovědnosti stanovena pro území všech členských států Evropského hospodářského prostoru a pro území všech dalších států uvedených v seznamu států v prováděcí vyhlášce Ministerstva financí. Seznam jednotlivých států naleznete v jednom z našich předchozích článků.

Důležité informace o hraničním pojištění a jeho sjednání

Na co se hraniční pojištění vztahuje?

Teď, když už víte, co je hraniční pojištění, určitě vás bude zajímat, co vše se z něj hradí. Hraniční pojištění se vztahuje na způsobení škody provozem cizozemského vozidla, k němuž došlo na území České republiky nebo na území jiného členského státu Evropské unie nebo některého jiného státu Evropského hospodářského prostoru či Švýcarska.

Kdo musí hraniční pojištění platit?

Nejčastěji povinnost hradit hraniční pojištění řeší zahraniční návštěvy, které do Česka přijíždějí vlastním vozidlem ze země, kde neplatí klasická zelená karta. Ojediněle může dojít i k situaci, kdy je vozidlo dopraveno do vnitrozemí jako zboží. Před zahájením provozu takového vozidla na veřejné pozemní komunikaci pak musí být uzavřeno hraniční pojištění.

Důležité informace o hraničním pojištění a jeho sjednání

Co hrozí, pokud nebudete mít platné hraniční pojištění?

Splnění povinnosti uzavřít hraniční pojištění v Česku kontroluje Policie. V případě, že při namátkové kontrole zjistí, že vozidlo, jehož se povinnost uzavřít hraniční pojištění týká, je provozováno bez platného pojištění, potom nesmí umožnit jeho další jízdu bez zaplacení trojnásobku jinak splatného pojistného, nejméně však 10 000 Kč.

Kde pojistku sjednat?

Hraniční pojištění lze sjednat přímo na hraničních přechodech nebo na vybraných pobočkách pojišťovny Kooperativa, které jsou uvedené v následující tabulce. Před návštěvou je vždy dobré kontaktovat pověřené pracovníky prodejce na telefonních číslech vybrané pobočky.

Seznam poboček, kde lze uzavřít hraniční pojištění
Prodejní místoAdresa pobočky
BRNONádražní 14
BŘECLAVNa zahradách 1 A
ČESKÉ BUDĚJOVICEZátkovo nábřeží 441/3 , U Staré trati 1775/3
DOMAŽLICEBoženy Němcové 117
HRADEC KRÁLOVÉS. K. Neumanna 454
CHEBHavlíčkova 1801/37
CHOMUTOVŠkolní 3600
KARLOVY VARYJaltská 12
LIBERECMoskevská 8/1
NÁCHODKamenice 107
OLOMOUCStudentská 3
OSTRAVAZámecká 19
PLZEŇZahradní 3
ROŽNOV POD RADHOŠTĚMNerudova 159
TACHOVT. G. Masaryka 1998
VARNSDORFNárodní 486
ZNOJMOMariánské náměstí 979/8
PRAHAVinohradská 13, Vinohradská 72, Budějovická 1126/9, Na Žertvách 29 724 510 446, Sofijské náměstí 3

Zdroj info: ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články