PRÁCE 🧰

Poradíme, jak zjistit, jestli má řidič uzavřené pojištění auta podle SPZ

20. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Nejste si jistí, kdy vám končí sjednané povinné ručení? Nebo vás nabourali a viník od nehody ujel? V těchto a mnohých dalších případech se vám bude hodit následující návod, díky kterému snadno zjistíte pojištění auta podle SPZ.

Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?

Proč nás kontrola pojištění auta vlastně zajímá?

Důvodů, proč je pro nás důležitá kontrola povinného ručení podle SPZ, je rovnou několik. V první řadě si nemusíte být jistí, zda vaše stávající povinné ručení ještě platí a zrovna nemáte po ruce smlouvu, na základě které jste pojistku u vybrané pojišťovny uzavírali.

Nebo jednoduše potřebujete zjistit, kdy vám zelená karta a pojištění končí, abyste si mohli uzavřít výhodnější smlouvu a tu stávající v dostatečné lhůtě vypovědět.

Důvodem ovšem může být i situace, kdy vás někdo nabourá a viník od nehody ujede. V takovém případě pro vás bude kontrola pojištění auta zcela zásadní. Zjistíte tak, zda můžete škodu vymáhat po pojišťovně viníka nebo vám ji uhradí Česká kancelář pojistitelů z garančního fondu, který slouží k úhradě specifických škod (zejména nepojištěných vozidel), které nemůže uhradit žádná pojišťovna.

Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?

Platné pojištění auta: kontrola odhalí datum, ale ne majitele

To, jestli má auto platné povinné ručení, můžete snadno zjistit prostřednictvím databáze České kanceláře pojistitelů. Stačí znát pouze SPZ konkrétního vozidla a zadat datum, ke kterému chcete zjistit, jestli povinné ručení platí (typicky datum dopravní nehody, od které viník ujel).

Na základě těchto vstupních informací proběhne kontrola povinného ručení podle SPZ a vy se obratem dozvíte, zda je auto pojištěno, od jakého dne a u jaké pojišťovny má povinné ručení sjednané. Pokud se v databázi nenachází, narazili jste bohužel na nepoctivce, který si zákonné pojištění neplatí a získat peníze za opravu vozidla bude poněkud složitější.

Měli byste vědět: Kontrola pojištění auta podle SPZ vám umožní zjistit pouze výše uvedené informace (platnost pojištění, datum a pojišťovna), nikoliv osobní údaje o majiteli/provozovateli vozidla (jméno, bydliště apod.).

Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?

Jak postupovat, pokud kontrola pojištění auta podle SPZ odhalila nepoctivce?

Pokud jste měli smůlu na nepojištěné auto, škodu neprodleně nahlaste České kanceláři pojistitelů. Můžete tak učinit elektronickým oznámením na webové adrese ckp.cz, e-mailem zaslaným na adresu [email protected] nebo písemně na adresu Česká kancelář pojistitelů, Milevská 2095/5, 140 00, Praha 4.

Při hlášení uveďte aspoň minimální údaje nutné k registraci škody – datum a místo nehody, státní poznávací značku, kategorii a model vozidla viníka, případně i charakter poškozené věci či případnou škodu na zdraví. Přiložte i kopii záznamu o nehodě. Česká kancelář pojistitelů následně bez zbytečného odkladu událost zaeviduje a oznamovatele vyrozumí o dalším postupu.

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články