PRÁCE 🧰

Jak na ověření povinného ručení podle SPZ ve třech jednoduchých krocích? Poradíme!

27. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Naboural vás řidič, který od nehody sprostě ujel? Pokud jste si zapamatovali jeho SPZ, můžete si ověřit, jestli a u jaké pojišťovny si platí povinné ručení. Následně po ní můžete nárokovou vzniklou škodu. Jak na to?

Víte, jak funguje ověření platnosti povinného ručení online?

Ověření povinného ručení je jednoduché

Nebudeme dlouze diskutovat o povaze nehody ani řidiče, který od ní zbaběle ujel. V případně vzniklé škody vás bude zajímat jediné – kdo vám ji zaplatí? Pokud si viník nehody platí povinné ručení, bude vyřizování o dost jednodušší oproti případu, kdy budete muset vzniklou škodu řešit s Českou kanceláří pojistitelů (dále jen ČKP).

Ta ji samozřejmě zaplatí, protože pro tyto případy tvoří speciální garanční fond, do kterého přispívají všichni nepoctiví řidiči. Proces ovšem může být mnohem komplikovanější, než ve chvíli, kdy komunikujete přímo s pojišťovnou viníka. A jak tedy ověřit, jestli si dotyčný povinné ručení skutečně platí?

Jak na ověření povinného ručení podle SPZ?

  1. Otevřete si webovou stránku https://ic.ckp.cz/.
  2. Do formuláře zadejte datum, kdy k dopravní nehodě došlo, stát, kde nehoda vznikla, následně vyberte ze seznamu mezinárodní poznávací značku, zadejte SPZ vozidla škůdce a vyberte zemi, kde k dopravní nehodě došlo.
  3. Poté zaklikněte prohlášení nad formulářem a zvolte tlačítko hledat.
Měli byste vědět: Výše uvedený formulář slouží k navázání kontaktu s příslušným pojistitelem nebo dalším kompetentním subjektem osobám, jež mají nárok na náhradu škody v důsledku dopravní nehody.

Nevíte, kdy vám končí povinné ručení? Ověření je tu i pro vás

Pokud neřešíte dopravní nehodu, ale nemůžete dohledat smlouvy k vašemu povinnému ručení, pomocí ČKP si snadno ověříte, jak dlouho vám pojištění ještě platí. V tomto případě stačí otevřít tento odkaz, kam zadáte SPZ vašeho vozidla a dnešní datum. Po kliknutí na tlačítko „Hledat“ se dozvíte, od kdy vám pojistka platí a kdy povinné ručení končí.

Ověření platnosti povinného ručení neřekne nic o vlastníkovi vozidla

Ověření povinného ručení podle SPZ a výše uvedených odkazů vám umožní zjistit pouze informace o platnosti pojištění, datu a pojišťovně, u níž má provozovatel vozidla povinné ručení sjednané, nikoliv osobní údaje o majiteli/provozovateli vozidla (jméno, bydliště apod.).

Pokud byste požadovali sdělit další údaje po pojišťovně viníka, pamatujte, že pojišťovna vám z důvodu nařízení GDPR a ochrany osobních údajů žádné další údaje sdělit nemůže. Pro další řešení pojistné události bude proto nutné kontaktovat právě buď danou pojišťovnu, nebo Policii ČR, které je pojišťovna povinna osobní údaje řidiče sdělit.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články