PRÁCE 🧰

Jak najít majitele auta podle registrační značky (SPZ)?

14. 9. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Existují situace, kdybyste dali cokoliv za to, abyste mohli zjistit jméno majitele vozu, který vám z nějakého důvodu nedá spát se svým chováním. Jenže je to opravdu reálné?

Jak najít majitele auta podle registrační značky (SPZ)?

Kdo se těšil, že si bude moci vyřídit účty s majitelem, bude teď asi velmi zklamaný, protože ze státní poznávací značky nezjistíte žádné jméno ani příjmení. Tyto citlivé údaje podléhají totiž tajemství a jsou chráněny. Museli byste zvolit asi jednu z nelegálních cest, abyste se k těmto citlivým datům dostali. Což není zrovna optimální rozhodnutí.

Jediný, kdo má přístup k takovým informacím, je logicky policie nebo třeba úřad, kde bylo vozidlo registrováno a pak také samozřejmě pojišťovna. Zapomeňte tedy na nápad, že půjdete s prosíkem na služebnu a dostanete na svůj požadavek pozitivní odezvu. Budete si tedy muset na majitele auta počkat a případný problém si s ním vyříkat na místě. 

Můžete zjistit jiná data

Pokud jste chtěli zapátrat jen ze zvědavosti, tak tu vám alespoň trochu může ukojit fakt, že se z SPZ dají zjistit jiné věci, které jsou ale takřka k ničemu pro ty z vás, kteří nemají k hledání určitý důvod. Tímto zájmem může být například zjištění pojišťovny kvůli dopravní nehodě

Stačí si tak rozkliknout web České kanceláře pojistitelů, kam do příslušného rámečku zadáte onu SPZ, k tomu vyplníte aktuální datum a potvrdíte, že nejste robot. Následně vám vyjedou na jednom řádku informace o vozidle. Přesněji pak: 

  • druh vozidla
  • tovární značka
  • pojistitel
  • pojištění od-do

Jiné informace se z SPZ vyčíst nedají nebo jsou pro veřejnost nedostupné.

Zdroj médií: redakce, vlastní foto.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články