PRÁCE 🧰

Nečitelná nebo zakrytá SPZ, co vám za to hrozí?

13. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nečitelná nebo zakrytá SPZ je závažnější přestupek, než se může zdát. Navíc leckdy nelze tu nečitelnost tak úplně předpokládat.

Nečitelná nebo zakrytá SPZ: Víte, co za to hrozí?

Možná už jste se s tím setkali. Někdy prostě na silnicích nastanou podmínky, kdy některá auta mají značky tak špinavé od sněhu, případně sněhové břečky, že holt po pár desítkách kilometrů nejde SPZ přečíst nebo je opravdu téměř nečitelná.

Nečitelná SPZ vás může stát i 1 rok bez řidičského průkazu

Tento přestupek je specifikován zákonem jako „Řízení vozidla, jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost“. Pokutu na místě uložit nelze, přestupek je postoupen správnímu orgánu a ten může udělit sankci 5 000 - 10 000 korun. To ještě ale není to nejhorší. Tím je odebrání řidičského oprávnění na 6 měsíců až jeden rok.

Původní pokuta za nečitelnou nebo zakrytou SPZ

Jak asi uznáte, s ohledem na povětrnostní podmínky, které u nás občas panují, je to dost přísný trest. Když se ostatně zpřísnění zavádělo (původně to byla jen pokuta ve výši maximálně 2 500 korun), zaznívalo často, že to míří především na motorkáře, kteří si značky často ohýbají nebo přelepují, aby se k nim nedostala pokuta za překročení maximální povolené rychlosti. Současná praxe ukazuje, že je to jen další nástroj na výběr peněz do státní kasy.

Rozumný důvod při policejní kontrole

V případě, že vás třeba za hustého sněžení policie zastaví s tím, že máte nečitelnou SPZ, bude opravdu hodně důležité, co jim na to řeknete. Jste povinni auto zkontrolovat před jízdou a součástí této kontroly je i kontrola čitelnosti SPZ. V případě, že před jízdou bylo vše v pořádku a do chvíle, než vás policisté zastavili, jste z vozu nevylezli, můžete svoji obhajobu točit právě na tomto argumentu, který dost pravděpodobně obstojí i ve správním řízení.

Rozumný policista věc vyřeší na místě domluvou, požádá vás o očištění značky a můžete jet dál. Narazíte-li na orgána, který vám tento poměrně logický argument neuzná, dále se nevyjadřujte a nic nepodepisujte. Dojde pravděpodobně k nafocení vaší nečitelné SPZ a za nějaký čas dorazí obsílka s pokutou od příslušného správního orgánu. Neplaťte a co nejdříve věc proberte ideálně s advokátem, který doporučí další postup.

Obecně záleží z velké míry na tom, jestli jste mohli nebo nemohli ovlivnit čitelnost značky. Respektive na prokazatelnosti tvrzení, že se skutečně ušpinila až za jízdy. Pokud tomu vše nasvědčuje, šance na úspěch je vysoká. Jestli je ale značka nečitelná schválně, třeba částečně zakrytá samolepkou, pak je posouzení na správním orgánu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články