PRÁCE 🧰

Jak postupovat při ztrátě poznávací značky na autě

17. 2. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Registrační (nebo také státní poznávací) značka je součástí každého motorového vozidla v Česku. Možná by vás překvapilo, jak snadno ji lze ztratit, v některých případech se může stát také předmětem krádeže.

Ztráta SPZ

Články na téma ztráta registrační značky:

  1. Co dělat při ztrátě registrační značky (SPZ) - právě čtete
  2. Výměna a vystavení nové registrační značky

Po zjištění, že vám chybí SPZ je nutné jednat neprodleně, protože ztráta poznávací značky je rovna zakryté značce. To znamená, že vám hrozí (pokud vás policejní hlídka zastaví) pokuta. Ta se může vyšplhat až do výše 10 tisíc korun, ještě horší je, že můžete přijít o řidičák na rok

Ztráta SPZ za jízdy

V tomto případě je to poněkud těžší zjistit, i když zřejmě uslyšíte neobvyklý zvuk a pokud jste pozornější povahy, pak si jistě ve zpětném zrcátku všimnete předmětu, který za vámi bude ležet na silnici.

V této chvíli je třeba zpozornět a vozidlo zastavit - dál totiž bez značky nemůžete pokračovat. Pokud se rozhodnete vydat se zpět pro svou značku, pak je vhodné nejdříve zhodnotit situaci - jestliže jste na dálnici, je situace dost nebezpečná a nedoporučuje se pro značku vracet. Pokud ale jste jen na méně používané okrsce, pak zapněte výstražná světla, vezměte si na sebe reflexní vestu a hurá na cestu pro značku, ale i tak na sebe dávejte pozor. Pokud značku najdete, je třeba zjistit, jestli budete schopni ji přidělat zpět na své místo, tak aby držela. V opačném případě opět nemůžete pokračovat v jízdě a musíte situaci řešit jinak - zřejmě odtahem.

Jestliže se vám nepodaří značku najít, musíte to nahlásit na příslušný úřad - tam, kde se nové značky vydávají. Žádost se zaeviduje, značky se označí za neplatné a budou vám vydány nové SPZ.

Dokazování neviny ve správním řízení v případě ztráty SPZ

Ztratit značku za jízdy je samozřejmě nezáměrnou věcí. Jenže, jak to vysvětlit na přestupkovém řízení? Hodí se mít s sebou člověka, který vám dokáže, že to byla pouze nehoda. Jenže, co když člověk jezdí z 90 % času v autě sám? Pak by si zřejmě každý před započetím cesty měl zkontrolovat, jestli značka drží pevně na svém místě, případně si ji vyfotit - aby měl důkazní materiál pro případ, kdyby ho zastavili policisté a chtěli věc předat do správního řízení. S fotografii, ze které lze vyčíst čas a den, půjde snadno dosvědčit svou nevinu. Na druhou stranu, kdo z vás si bude každý den fotit auto?

Krádež SPZ

Možná byste v dnešní době nepředpokládali, že se taková situace může stát. Po zjištění o této skutečnosti musíte neprodleně zavolat na policii a celou událost nahlásit. V tomto případě se bude vyšetřovat přestupek, ale zmizí-li SPZ na přání, které jsou dražší, pak už se jedná o trestný čin a sazba za krádež je mnohem vyšší.

Pokud byste nic nenahlašovali, pak byste se možná dost divili, až by se něco stalo. Zloděj může vaše značky zneužít a použít hned k několika trestným činům. Mezi ně patří například ujetí od benzínového stojanu bez zaplacení nebo způsobení dopravní nehody.

Samozřejmě, že nyní vám na autě chybí značky a bohužel ani přesto, že se jednalo o krádež, tak s vozidlem nemůžete vyjet na pozemní komunikaci. Musíte počkat do doby, než vám bude přidělena nová SPZ.

Nová registrační značka

Abyste mohli zase beztrestně jezdit po pozemní komunikaci, budete potřebovat nové značky. Je třeba tedy si dojít na magistrát nebo na úřad s rozšířenou působností, přesněji na registr vozidel. Zde zažádáte o nové státní poznávací značky. S sebou na úřad si vezměte malý a velký technický průkaz, průkaz totožnosti a prohlášení od policie. Pokud jste ztratili jen jednu značku, je nutné přinést i tu zbývající. Na úřadě bude nutné zaplatit 450 korun v případě dvou tabulek a v případě jedné tabulky, tedy na motocykl, 200 korun.

Celá věc je vyřešena na úřadě na počkání. Stačí tedy jen jedna návštěva a při odchodu budete mít v rukou už nové. A jaký bude průběh, pokud chcete vydat ztracené/odcizené značky, které jste zakoupili tzv. na přání? To si popíšeme v některém z dalších článků.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články