PRÁCE 🧰

Výměna a vystavení nové registrační značky

26. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jízda bez registrační značky je v České republice klasifikována jako přestupek, za který je zodpovědný řidič vozu. Pokud tedy zjistíte, že vám značku někdo ukradl, poškodil nebo jste ji nějakým nedopatřením ztratili, měli byste se co nejdřív vydat na policii a příslušný úřad a požádat o vystavení nové registrační značky. Samozřejmě pěšky nebo hromadnou dopravou.

Články na téma ztráta registrační značky:

  1. Co dělat při ztrátě registrační značky (SPZ)
  2. Výměna a vystavení nové registrační značky - právě čtete

Vystavení registrační značky

Stát se to může komukoliv z vás. Zejména pokud bydlíte na sídlišti nebo v jiné hustě obydlené oblasti. Přijdete ráno k autu a zjistíte, že jedna z registračních značek chybí nebo je poškozená. Ať už vám ji někdo ukradl, ztratili jste ji cestou nebo se vaše auto stalo terčem opileckého žertíku, měli byste to neprodleně nahlásit. A rozhodně byste neměli s autem vyjíždět.

Pokud by vám to nedalo a vyrazili jste s autem bez RZ na silnici, mohli byste na to nepříjemně doplatit. V případě, že by vás zastavila policejní kontrola, hrozila by vám pokuta 5 000 – 10 000 Kč a zákaz řízení na 6 – 12 měsíců.

První, co byste měli udělat po zjištění, že na vašem voze registrační značka chybí, je kontaktování policie. Následně byste měli vše nahlásit na příslušném úřadu. Ten vaši značku přidá do evidence neplatných RZ a vy se tak vyhnete možným nepříjemnostem. Pak už se budete muset osobně (nebo v zastoupení) dostavit přímo na úřad a požádat o výměnu registračních značek.

Žádost o vystavení registračních značek

Při cestě na úřad pro nové registrační značky si s sebou nezapomeňte vzít:

  • vyplněnou žádost,
  • velký i malý technický průkaz,
  • zprávu o odcizení registrační značky vystavenou policií,
  • zbývající tabulku RZ v případě ztráty nebo odcizení a v případě poškození obě dvě,
  • občanský průkaz a
  • plnou moc, pokud nejste vlastníkem vozidla.

Cena za výměnu RZ

Při každé žádosti o výměnu registračních značek se musíte připravit na to, že zaplatíte 200 Kč za jeden kus nové značky. V případě auta to bude celkem 400 Kč, pokud jde o motorku nebo přípojný vozík, tak vám bude stačit 200 Kč. Plus správní poplatek, který je vždy 50 Kč.

Zdroj médií: Škoda Storyboard.

Podobné články