PRÁCE 🧰

Druhy registračních značek (dřívější SPZ)

13. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na českých silnicích můžete vidět několik druhů registračních značek, dříve známých hlavně pod zkratkou SPZ. Mohou být trvalé nebo dočasné a většinou označují specifický druh vozidla nebo majitele. Pojďme se na ně podívat blíž.

Standardní registrační značky

Mezi jednotlivými typy RZ jsou ty standardní absolutně nejpočetnější. Tvoří je obdélníková tabulka bílé barvy s modrým pruhem v levé části. Na něm najdete hvězdy Evropské unie a kód země, kde je konkrétní vozidlo registrováno. Na bílém podkladu je pak sériové číslo a pořadové číslo značky. Tyto údaje jsou tvořeny arabskými číslicemi a velkými písmeny psanými latinkou bez diakritiky. Z důvodu možné zaměnitelnosti jsou vynechaná čísla 0 a 6 a písmena G, Ch, O, D, Q a W. Mezi sériovým a pořadovým číslem je ponechaná mezera pro nálepku z technické kontroly.

Registrační značky pro traktory a další samojízdná vozidla

Samojízdná nebo přípojná vozidla určená hlavně pro práci ve stavebnictví a zemědělství mají vlastní druh registrační značky. Ty mají žlutou barvu s černým písmem. Sériové číslo začíná zkratkou kraje a je následované dvěma čísly. V pravé části značky je pak čtyřmístné pořadové číslo.

Manipulační značky

Manipulační značky jsou vydávané pouze pro dočasný provoz na českých silnicích. Slouží například autobazarům pro dovoz aut ze zahraničí. Na rozdíl od standardních značek mají písmena i čísla zelenou barvu. Další odlišností je to, že místo sériového čísla je uvedená pouze zkratka kraje.

Registrační značky pro vozidla k trvalému vývozu

Na druhé straně stojí RZ pro vozidla určená k trvalému vývozu. Poznáte je snadno podle červené tabulky v pravé části značky. Kromě ní je na značce trojmístné sériové číslo začínající písmenem příslušného kraje. Vedle něj je také trojmístné pořadové číslo, které je tvořeno dvěma čísly a písmenem E.

Značky pro diplomaty a konzuly

Pokud na autě uvidíte bílou značku s modrým písmem, jedná se o vůz ve službách diplomacie. Podle prvních dvou znaků pořadového čísla pak zjistíte, kdo přesně je uživatelem daného auta. Pokud jsou prvními dvěma znaky CD, jedná se o osobu požívající diplomatických nebo konzulárních výsad a imunit podle mezinárodních smluv. Písmena XX označují administrativně – technického pracovníka diplomatické nebo konzulární mise, písmena XS služební personál diplomatické nebo konzulární mise nebo člena mezinárodní organizace a písmena HC pak honorárního konzula.

Registrační značky pro testování aut a veterány

Registrační značky s bílým podkladem a zeleným písmem najdete také u testovacích vozů a veteránů. Rozdílem, podle kterého je poznáte (samozřejmě kromě vzhledu vozidla), jsou první písmena uvedená na konkrétních značkách. Testovací značky začínají písmenem F, veteránské písmenem V.

Kromě těchto značek existuje také možnost nechat si vyrobit registrační značku na přání. Pokud byste ale personalizovanou značku na svém autě chtěli mít, budete si muset připravit pár bankovek navíc.

Zdroj médií: automobilka Škoda.

Podobné články