PRÁCE 🧰

SPZ podle krajů - vyznáte se v jejich značení?

31. 5. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zajímají vás jednotlivá písmena na registračních značkách aut? Přinášíme vám velký přehled registračních značek (SPZ) podle krajů.

Státní poznávací značka (SPZ), nebo mezinárodní poznávací značka (MZP) jsou termíny, podle zákona č. 56/2001 Sb. již zastaralé. Dnes se běžně setkáváme s termínem registrační značka (RZ). RZ je legislativní zkratka. Tabulka s poznávací značkou musí být povinně umístěna na každém silničním vozidle a dále i na jeho přípojném vozidle.

U nás se registrační značky nejčastěji objevují ve formě obdélníkové destičky s kombinací černých velkých písmen spolu s arabskými čísly a modrým proužkem na levé straně značící stát a příslušnost k Evropské unii. Můžete se však setkat ještě s dalšími podobami RZ, které se u nás vyskytují.

Běžné registrační značky

Standardní registrační značky (dříve SPZ) mají dnes již snad ustálenou podobu ve formě sedmi znaků, přičemž druhý znak označuje kraj, ve kterém bylo auto registrováno a mezi třetím a čtvrtým znakem je vymezen prostor pro nálepku z technické kontroly. 2 tabulky o rozměru 520 mm x 110 mm – černá písmena a číslice na bílém podkladu.

Od roku 2009 se můžete taktéž setkat se značkami, které mají na třetím místě místo čísla písmeno, to je dáno tím, že pro jednotlivé okresy nebylo dostatek kombinací.

Příklad RZ vozidla k běžnému provozu

Běžná RZ

Kraje podle SPZ (RZ)

Kraje podle SPZ (RZ)
PísmenoKrajZatím nevyšší kombinace
AHlavní město Praha9AD
BJihomoravský kraj2BZ
CJihočeský kraj9C5
EPardubický kraj7E0
HKrálovéhradecký kraj8H1
JKraj Vysočina7J2
KKarlovarský kraj5K0
LLiberecký kraj6L4
MOlomoucký kraj7M6
PPlzeňský kraj8P9
SStředočeský kraj5SV
TMoravskoslezský kraj2TH
UÚstecký kraj1UM
ZZlínský kraj7Z2

Kódy SPZ podle krajů

Značky k trvalému vývozu

Pokud jste viděli jinou podobu značky, například s červeným pruhem na pravé (i levé) straně, jsou to auta, která jsou určená k trvalému vývozu. Poznávací značka (RZ) je složena z dvou trojmístných skupin čísel a písmen, kdy vždy první písmeno označuje kraj, ze kterého auto "pochází" a poslední písmeno E značí export.

Značky k trvalému vývozu

Značky pro konzuly a diplomaty

Setkat se také můžete s registrační značkou, která bude vypadat podobně jako běžná. Akorát budou číslice na bílém podkladu tmavě modré. Kombinace písmen CD vám pak může prozradit, že se v autě veze člověk, který vlastní diplomatickou imunitu. Pokud bude na značce HC, jedná se o vůz honorárního konzula.

Níže zařazení diplomatičtí pracovníci mají také své značky, které se označují taktéž modrou barvou symbolů a kombinací XX, která vám prozradí, že v autě sedí technický pracovník diplomatické nebo konzulární mise. Kombinace XS pak značí, že se v autě veze služební personál diplomatické nebo konzulární mise, případně člen jakékoliv mezinárodní organizace.

Značky pro konzuly a diplomaty

Manipulační, testovací, veteránské a sportovní značky

Pro auta, která nemají schválený provoz na našich pozemních komunikacích se používají značky na bílém podkladu se zelenými symboly. Tyto SPZ (RZ) najdete nejčastěji na testovacích vozech, nebo na autech v autobazaru. První písmeno označuje kraj registrace, následující čtyři čísla pak znázorňují pořadové číslo.

Manipulační RZ

Auta, která jsou určená pro zkušební provoz, například pro testování vyvíjených součástek, nebo homologaci mají na své státní poznávací značce (RZ) vždy první písmeno F.

Testovací vozy

Starší auta, která už nesplňují současné podmínky pro provoz, často známá jako veteráni, mají na svých RZ písmeno V. Auta s touto registrační značkou nesmí být používána pro podnikání ani pro každodenní provoz. Naopak však majitelé těchto vozů při přihlašování nemusí platit ekodaň a platí pouze jednu dvanáctinu povinného ručení.

Veteráni

Do této skupiny bílých značek se zelenými symboly patří také auta nebo motocykly, kterým byl vystaven závodní průkaz a nesplňují současné podmínky pro provoz. Auta nebo motocykly vlastníci tuto SPZ mohou po komunikacích jezdit pouze v rámci sportovních akcí nebo závodů (auta se ale po vlastní ose nesmí převážet přes celou Českou republiku - vždy musí být převezena). Tyto značky se označují písmenem R.

Závodní RZ

Příklad RZ závodního vozidla

Značky pro traktory

Traktory, přípojná vozidla, samojízdné pracovní stroje v zemědělství nebo na stavbách mají také svou poznávací značku. Obdélníková registrační značka se nachází na žlutém podkladu a obsahuje sedm znaků, přičemž první písmeno označuje kraj.

Značky pro traktory

Vojenské poznávací značky

Armáda České republiky využívá na svých vozech registrační značky, zvané „vépézetky“ v sedmimístném formátu s pomlčkou před posledními dvěma znaky, Zajímavostí je, že poslední číslo je matematická kombinace všech předchozích - slouží jako kontrolní číslo.

Značky na přání

Poslední kategorií SPZ (RZ) jsou značky na přání, o ty může od ledna 2016 zažádat každý. Na úřad je nutné si vzít předvyplněnou žádost s údaji i navrhovaným zněním značky. Za značky na jednom osobním autě zaplatíte 2x5000 korun dohromady tedy 10 000 korun. RZ na přání sčítá osm znaků a musí obsahovat minimálně jedno číslo. Zakázána jsou hanlivá, xenofobní, rasistická a nenávistná slova, dále jsou také zakázány zkratky orgánů státní správy, hvězdičky, vykřičníky či jiné speciální znaky. RZ na přání je přenosná (můžete ji použít na další vůz), ale je vázána na jednoho člověka. Při ztrátě této SPZ vám druhou ve stejném znění již nevystaví. 

Značka na přání

Zdroj info: Policie ČR, Wikipedie, Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Nikola Vrablová, Ministerstvo dopravy ČR.

Fotogalerie (12 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články