PRÁCE 🧰

Jak zjistit pojištění vozidla podle SPZ (resp. registrační značky)

15. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Základní info k pojištění vozidel

Existuje několik důvodů, proč byste mohli pátrat po tom, zda a případně do kdy platí pojistka konkrétnímu vozu nebo u které společnosti je pojištěno. Pojďme se podívat na to, kde tyto informace zjistit.

Jak zjistit pojištění vozidla podle SPZ (resp. registrační značky)

Prvním z důvodů, proč byste mohli zjišťovat, zda je daný vůz pojištěný, je hledání informací o vlastním autě. Pokud jste například na cestách, nevozíte s sebou pravděpodobně smlouvu s pojišťovnou. Přesto byste mohli chtít ověřit, do kdy vám pojistka platí. A to můžete udělat jednoduše online.

Tím závažnějším a nejspíš i častějším důvodem je účast na dopravní nehodě. Pokud vás někdo naboural a z místa nehody odjel, případně jste svědkem nehody, která se stala někomu jinému, máte možnost ho vypátrat. Stačí, když si zapíšete číslo registrační značky.

Jak zjistit jestli je auto pojištěné

Existuje jednoduchý způsob, jak zjistit informace o pojištění vozidla. Na stránkách České kanceláře pojistitelů do jednoduchého formuláře vyplníte číslo dané registrační značky a datum, ke kterému byste pojištění rádi ověřili a údaje odešlete. Na základě toho se vám zobrazí informace o:

  • době trvání pojištění, včetně jeho historie,
  • názvu pojišťovny, u které je vůz pojištěn,
  • tovární značce a
  • typu vozidla.

Co ale nezjistíte, je jméno a příjmení majitele vozu. Podle zákona na ochranu osobních údajů by možnost zjištění těchto dat byla protiprávní. K těmto informacím má přístup pouze pojišťovna, policie nebo úřad, kde bylo vozidlo přihlášeno. Proto v případě, že vás někdo nabourá, nepátrejte po viníkovi sami, ale kontaktujte co nejdříve policii, která za vás vše vyřeší.

Existuje ale i pár výjimek, kdy vlastníka není možné vypátrat. Může to být tím, že:

  • registrační značka nebyla platná nebo
  • dané vozidlo nebylo pojištěno.

V takových případech se musíte spolehnout na jiné metody.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články