PRÁCE 🧰

Krátkodobé pojištění auta do zahraničí se vyplatí každému, kdo nechce riskovat

17. 9. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty

Na trhu existuje mnoho pojišťoven, se kterými se dá sjednat krátkodobé pojištění auta téměř okamžitě, a to online. Cesta do zahraničí bude tak o něco jednodušší a bezpečnější takřka během minuty.

Krátkodobé pojištění auta do zahraničí

Každé provozu schopné auto v Česku jezdí s povinným ručením, které je u nás povinné. Je také zárukou, že vám bude platit do některých zemí, které jsou uvedeny na zadní straně dokumentu. Avšak abyste mohli vyjet s autem do zahraničí, je vhodné být plně pojištěn. Nejjednodušší cesta ke splnění je tzv. "zahraniční trio"- to v sobě obsahuje zřízené povinné ručení, havarijní pojištění a cestovní pojištění. Bez těchto věcí, by mohla být cesta do zahraničí o něco dobrodružnější, než byste si přáli.

Krátkodobé pojištění auta do zahraničí a stáří vozu

Ještě před cestou byste si měli řádně nastudovat právní předpisy země, do které jedete. Jednak předejdete tomu, že budete v případě kolize zmatkovat a jednak budete připraveni na možné komplikace na cestě. Při pojištění auta byste si také měli dávat pozor na staří vozu. Pojišťovny mají často problém s vozy, které jsou starší 15 let. Takové jsou pro ně rizikové a často je nechtějí připojišťovat.

Smlouvu si nezapomeňte důkladně prostudovat. Řada lidí tento krok vynechá a pak zbytečně naříká. Důležité je zkontrolovat zejména výši krytí v případě havárie, abyste ve finále nemuseli ještě doplácet. 

Povinné ručení v zahraničí

Jak už bylo řečeno, zelená karta platí na většině území Evropy. Tuto kartu musí řidič povinně vozit s sebou, když někam vyrazí a nemusí to být zrovna do ciziny. Dobré je vědět, že z povinného ručení se vždy hradí škoda druhým stranám. Proto je nutné si pro cestu do zahraničí sjednat ještě nějaké krátkodobé připojištění a nebo rovnou havarijní pojištění. Takové připojištění uhradí škodu na vozidle už i vám.

Ještě před cestou je důležité si zkontrolovat platnost zelené karty. Pokud zjistíte, že vám už vypršela nebo se blíží její expirace a vy stále nemáte ve schránce novou, okamžitě sjednejte nápravu. V opačném případě, když vás zastaví policejní hlídka, hrozí tučná pokuta a pokud způsobíte ještě navíc dopravní nehodu, pak vše zaplatíte z vlastní kapsy.

Pokud se chystáte do státu, který není uveden na zelené kartě nebo je přeškrtnutý, pak si budete muset zajistit tzv. hraniční poplatek. Hraniční poplatek kontroluje tamní policie, která vás následně pustí do státu. Pokud se ale zjistí, že nemáte poplatek uhrazený, hrozí opět tučná pokuta.

  Porovnat nabídky povinného ručení

Krátkodobé havarijní pojištění auta do zahraničí

Dobrá zpráva je, že pokud se vám nechce platit havarijní pojištění po celý rok, můžete jej uzavřít pouze na dobu, kdy budete s autem v zahraničí. Nejkratší doba je obvykle 14 dní. Vyplatí se vždy, když jedete na dovču a prozíravě počítáte s tím, že by se mohlo něco stát. Řada pojišťoven nabízí uzavření havarijka jen na nezbytně dlouhou dobu, co se budete dovolenkovat. Avšak i krátkodobých pojištění auta do zahraničí se provádí téměř vždy tzv. celková prohlídka auta. Nenechávejte ji tedy na poslední chvíli.

Při uzavření smlouvy se výše poplatku zohledňuje například podle místa dovolené a zkušenostech řidiče nebo volby spoluúčasti. Samozřejmostí je, že od každé uzavřené smlouvy můžete odstoupit do dvou měsíců ode dne podepsání smlouvy. Výpovědní doba je pak 8 dní.

Ve své podstatě se vyplatí si sjednat havarijko celoročně, protože vás jeho měsíční placení vyjde levněji, než když zvolíte krátkodobou variantu - stejně tak není jistota, že se vám stane nehoda jen v zahraničí na dovolené, ale často se může stát nepříjemná kolize i v Čechách. Nikdy nevíte, koho na silnici potkáte.

  Nejvýhodnější krátkodobé havarijní pojištění

Krátkodobé pojištění vozidla all risk

Při sjednávání smlouvy si nechte projít hlavou i možnost "all risk" v takovém případě totiž získáte nejen asistenční služby, ale také budete odškodněni v případě, pokud vám bude auto odcizeno - týká se i zahraničí. Bez havarijka by vás nehoda vyšla poměrně draho, obzvlášť pokud by po dopravní nehodě bylo auto nepojízdné. Seznam zemí, ve kterých platí havarijní pojištění zjistíte snadno. Stačí zavolat na infolinku nebo se podívat do sjednané smlouvy.

Cestovní pojištění

Při cestě do zahraničí byste neměli zapomínat pojistit i sebe. Při dopravní nehodě se může stát něco i vám a následné zdravotní výlohy by se tak mohly vyšplhat do deseti tisíců korun. Vhodné je na kalkulaci pojištění použít nějaký online srovnávač a podívat se, co jednotlivé pojištění od každé pojišťovny zahrnuje a jakou výši krytí má.

Cestovní pojištění není drahá záležitost a jeho vyřízení zabere sotva pár minut. Nutno podotknout, že v zahraničí je často zdravotní péče mnohem dražší než u nás. Jen absolvování RTG by vás mohlo tak přijít na desítky tisíc korun. Raději tedy zaplatit sto korun za cestovní pojištění, než pak hořce litovat.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články