PRÁCE 🧰

Co by měla zahrnovat kvalitní technická asistence vozidla v zahraničí?

16. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty

Dovolenou letos plánuje zhruba 80 % obyvatel Česka. Dvě třetiny letos volí zahraničí a polovina z těchto cestovatelů vyráží do cílové destinace vlastním vozidlem. Dotyčným se ale může taková dovolená nepěkně prodražit. Málokterý řidič totiž před cestou překontroluje rozsah asistenčních služeb.

Jak vypadá technická asistence vozidla v zahraničí?

Běžná pojistka je na zahraniční problémy krátká

Spousta řidičů se mylně domnívá, že jim na zahraniční dovolenou stačí povinné ručení sjednané v Česku. To zpravidla obsahuje alespoň základní asistenční služby. Ty budou ale zpravidla v zahraničí nedostatečné. Jednotlivé pojišťovny totiž mají pevně dané limity pojistného plnění a další podmínky, které službu a její úhradu specifikují.

Asistenci si můžete samozřejmě kdykoliv rozšířit. Jen málokterý řidič má ale o nadstandardní plnění zájem. A to se mu může v zahraničí pekelně vymstít. Pokud totiž budete na cestách řešit technickou nepříjemnost, povinné ručení a jeho asistenční služby vám s největší pravděpodobností nepomohou. Ty jsou totiž primárně určeny pouze pro situace, kdy vlastním vozidlem způsobíte škodu třetí osobě.

Asistenční služby v rámci havarijního pojištění

Větší šanci na vyřešení nečekané komplikace máte ve chvíli, kdy si v Česku platíte havarijní pojištění, případně si před cestou sjednáte jeho krátkodobou variantu. I tady je ale potřeba ověřit rozsah pojištění technické asistence a její limity.

Měli byste vědět: Předmětem pojištění technické asistence vozidla jsou prokazatelně vynaložené náklady či služby, které jsou spojené se zajištěním asistenčních služeb v důsledku pojistné události do limitu pojistného plnění sjednaného v pojistné smlouvě.

Rizika, která se vyplatí před cestou do zahraničí pojistit:

  • Oprava vozidla na místě, nebo odtah do nejbližšího servisu
  • Parkovné
  • Náhradní ubytování
  • Zapůjčení náhradního vozidla
  • Náhradní doprava do cíle cesty nebo domů
  • Repatriace neopraveného automobilu do ČR
  • Překladatelské služby

  Nejvýhodnější havarijní pojištění online

Pokud asistenční služby „zazdíte“, nemusíte se doplatit

Pokud vám přijde (při)pojišťovat asistenční služby do zahraničí zbytečné, mějte na paměti, že v případě nepojízdného vozidla a jeho odtahu zpátky do Česka, se nemusíte doplatit. Odtahové služby si počítají kolem jednadvaceti korun za kilometr jízdy tam i zpět. Výlet do chorvatského Zadaru, tak včetně poplatků za dálnici, vyjde na padesát tisíc korun!

Jak vybrat správnou pojistku?

V případě, že s motorovým vozidlem vyrážíte do zahraničí, je vhodné mít sjednané asistenční služby s rozšířeným, nebo dokonce nadstandardním plněním. Rozšířené asistenční služby sjednáte jako připojištění ke svému běžnému povinnému ručení, případně havarijnímu pojištění, nebo si můžete vybrat z poměrně nových produktů některých pojišťoven, které auta do zahraničí pojišťují v rámci cestovního pojištění. A na kolik vás rozšířené asistenční služby do zahraničí ve finále vyjdou? Počítejte s několika stokorunami, které mohou vaši peněženku ochránit před desetitisícovými náklady, s nimiž na dovolené určitě dopředu nepočítáte.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články