PRÁCE 🧰

Půjčení auta v zahraničí a jeho pojištění

22. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Plánujete si půjčit auto na dovolené v zahraničí? A víte, jaké finty na vás autopůjčovny mohou zkoušet? Mezi takové triky například patří přirážka pro zákazníky mladší 25 let nebo placení první nádrže zvlášť. My vám poradíme, jak v zahraničí nenaletět.

Pojištění půjčeného auta do zahraničí

Pojištění půjčeného auta v zahraničí

Pojištění půjčeného auta se u oficiálních nebo jiných solidních autopůjčoven zařizuje rovnou ve smlouvě. Bohužel tato pojištění mají zpravidla velmi vysokou spoluúčast. Obecně je lepší si vybírat tam, kde nabízí nulovou spoluúčast. Pokud to jinak nejde, sjednejte si raději ještě pojištění spoluúčasti. Mnoho pojišťoven pak spoluúčast zaplatí za vás, nebo alespoň budete mít právo na její vrácení.

Na co si dát pozor při půjčování vozidla

Před tím, než si budete půjčovat auto v zahraničí, rozhodně doporučujeme prohlédnout nabídku na internetu. Zde si můžete auto také zarezervovat za nižší cenu než pak na místě. U půjčení auta v zahraničí a jeho pojištění existují dva typy pojištění. Prvním základním typem je CDW pojištění. Collision Damage Waiver vám kryje škody na karoserii, ale jen do určité výše.

Pokud si chcete pojistit také okna, interiér, pneumatiky a další, můžete si sjednat pojištění FDW nebo LDW. Takové pojištění si můžete sjednat rovnou u autopůjčovny (která bude samozřejmě dražší) nebo u jiných poskytovatelů pojištění.

Doporučení Portálu řidiče: Pakliže vyrážíte půjčeným autem do zahraničí na služební cestu, výlet nebo dovolenou, sjednejte si cestovní pojištění online. Veškeré nabídky jednotlivých pojišťoven na trhu za vás porovná chytrá kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do zahraničí

Zkontrolujte si auto

Před převzetím vozidla z autopůjčovny si prohlédněte jeho exteriér i interiér. Doporučujeme si auto také natočit a vyfotit ze všech stran, abyste při vracení neměli zbytečné problémy s tím, že na autě je něco, co tam původně nebylo. Pokud si něčeho všimnete až po několika dnech, autopůjčovna to může připsat vám a vy budete platit přehnané částky za opravu.

Zkontrolujte si také smlouvu

Před podepsáním smlouvy si ji rozhodně pořádně přečtěte a pokud něčemu nerozumíte, nebo nechápete - ptejte se! Rozhodně nepodepisujte něco, s čím jste nebyli 100% srozuměni, nebo jste si to pořádně nepřečetli. Pozor také na přílohy, které by mohly pozměňovat smlouvu. Za nedodržení smlouvy vám také mohou hrozit vysoké pokuty, tak pozor na ni.

Formulář o zapůjčení vozidla v zahraničí

Víte, že pokud cestujete do zahraničí a chcete si půjčit auto, u kterého nejste vlastníkem, musíte u sebe mít formulář o půjčení auta do zahraničí - nejlépe v angličtině. Tento formulář s sebou musíte mít v případě, že jedete firemním autem, nebo je auto napsané na někoho jiného než na vás. Není to tak ve všech zemích, proto doporučujeme si zjistit, jaké země toto vyžadují, abyste pak nemuseli zbytečně řešit problém s tím, že auto kradete a chcete jej v zahraničí prodat.

Na co nezapomenout: Rozhodli jste se přeci jenom pro svoje vlastní vozidlo? Pokud ano, vyhněte se risku a sjednejte si připojištění, které vás dokáže ochránit před riziky, jež vás mohou překvapit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se využijte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Axa, Direct, Allianz.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články