PRÁCE 🧰

Co všechno by mělo obsahovat pojištění auta na dovolenou?

19. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty

Období dovolených je v plném proudu a z průzkumů vyplývá, že zhruba polovina cestovatelů, kteří plánují vyrazit do zahraničí, sem míří vlastním autem. Jak vozidlo správně pojistit, aby se dovolená neproměnila v noční můru? Máme pro vás několik praktických rad a tipů!

Jak správně vybrat a nastavit pojištění vozidla na dovolenou?

Na povinné ručení nespoléhejte

Spousta řidičů dělá jednu zásadní chybu – při zahraniční cestě spoléhá pouze na povinné ručení, které si platí v Česku. Zákonné pojištění ovšem kryje pouze škody, které způsobíte provozem vlastního vozidla ostatním účastníkům silničního provozu. Navíc vám zelená karta neplatí všude (konkrétní seznam zemí jsme pro vás sepsali do tohoto článku). Proto je potřeba pojištění na dovolenou důkladně promyslet a zvážit, které produkty se vyplatí uzavřít.

  Srovnání povinného ručení online

Vyrážet bez pojištění automobilu na dovolenou je zbytečný risk

Je úplně jedno, jestli se letos vydáváte do Chorvatska, Itálie, Polska nebo na Slovensko. Bez správně nastavené pojistky je každá zahraniční cesta zbytečný risk. A to, byť byste mířili „jenom“ k našim slovenským sousedům. Pokud totiž budete během cesty řešit poruchu nebo odtah do nejbližšího autoservisu, případně až do Česka, může se vám dovolená pekelně prodražit.

Měli byste vědět: Odtahové společnosti si většinou účtují 21 korun za kilometr jízdy tam i zpět. Výlet do chorvatského Zadaru tak vyjde klidně na 50 000 Kč. Pokud se vypravíte do oblíbeného polského letoviska Łeba, pak se může výsledná částka za odtah vyšplhat až na 35 000 Kč. A podobné částky budete muset uhradit třeba i za odtah ze severní Itálie (cca 37 000 Kč).

Co všechno by mělo obsahovat kvalitní pojištění na dovolenou?

Do zahraničí rozhodně nevyrážejte bez havarijního pojištění a rozšířených asistenčních služeb. Rozšířená asistence by měla zahrnovat opravu na místě nebo v nejbližším autoservise, náhradní ubytování, zapůjčení náhradního vozidla, dopravu do cíle cesty nebo domů, repatriaci neopraveného automobilu do ČR, ale třeba i překladatelské nebo právní služby.

Mohlo by vás zajímat: Při výběru vhodného pojištění vozu na dovolenou dbejte na dostatečnou výši limitů! Zatímco některé pojišťovny udávají limity v korunách, jiné v kilometrech. Při výběru vhodného produktu je tak vždy potřeba zohlednit, jak daleko cestujete a v jaké kondici je vaše auto.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění online

Pojištění auta na dovolenou vás nemusí zruinovat

Pojistit auto na dovolenou můžete v rámci cestovního pojištění nebo povinného ručení. Oba druhy pojistek za pár stovek rozšíříte o další připojištění v podobě asistenčních služeb nebo rizik, která jsou typická pro klasické havarijní pojištění.

Sjednat si pouze na dobu zahraniční dovolené můžete i krátkodobé havarijní pojištění, které u nás v současné chvíli nabízí Kooperativa, Generali Česká pojišťovna, ČPP, Direct a Uniqa.

Při výběru vhodného pojištění vozidla na dovolenou vždy ověřte rozsah pojistné ochrany, krytá rizika, zmíněné limity, ale i výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

  Nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články