PRÁCE 🧰

Platí vám tuzemské povinné ručení také v zahraničí?

15. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Na dovolenou se letos chystá 80 % Čechů. Z toho téměř dvě třetiny plánují vyrazit do zahraničí. Polovina zahraničních cestovatelů se pak do cílové destinace plánuje dopravit vlastním vozidlem. Pokud je to i váš případ, určitě budete řešit, jestli vám stačí povinné ručení sjednané v Česku.

Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku?

Články na téma povinné ručení:

  1. Co je povinné ručení
  2. Povinné ručení: Platí i mimo komunikace?
  3. Co je potřeba k povinnému ručení
  4. Změna povinného ručení - poradíme, jak na to
  5. Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!
  6. Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení
  7. Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?
  8. Víte, co je to povinné ručení a proč se nevyplatí to nejlevnější?
  9. Co všechno umí nezávislý srovnávač povinného ručení?
  10. Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky
  11. Povinné ručení z pohledu zákona: Co je dobré vědět?
  12. Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku
  13. Proč se nevyplácí provozovat auto bez povinného ručení?
  14. Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu
  15. Víte, kdy dochází k zániku povinného ručení v jednotlivých případech?
  16. Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku
  17. Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku? - právě čtete
  18. Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení
  19. Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn
  20. Novinky v povinném ručení. Na co se musí řidiči připravit?
  21. Nové povinné ručení 2024 a čtyři nejčastější omyly
  22. Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka
  23. Srovnání povinného ručení v prvním čtvrtletí roku 2024
  24. Jak vybrat nejlepší povinné ručení a nešlápnout vedle? - již brzy

Bez zelené karty raději nevyrážejte

Platit si povinné ručení ukládá v Česku zákon. Pokud vyjedete do provozu bez zákonného pojištění, čekají vás nepříjemnosti v podobě vysoké pokuty, která může v krajním případě skončit i exekucí. Případnou škodu, kterou jste nepojištěným vozidlem způsobili, navíc musíte zaplatit z vlastní kapsy, a to až do výše 300 000 Kč! Vyrážet na tuzemské nebo zahraniční silnice bez zelené karty, coby dokladu prokazující zaplacené povinné ručení, se tedy nevyplácí. Taková dovolená autem se vám totiž může nepříjemně prodražit!

Kde všude mi zelená karta platí?

Zelená karta je platná nejen v České republice, ale také v zahraničí. Neznamená to ale samozřejmě, že s ní můžete vyrážet kamkoliv po světě. Země, na jejichž území zelená karta platí, jsou na dokladu přímo vyznačené. Pokud rozeznávací značka státu není na zelené kartě přeškrtnutá, povinné ručení sjednané v Česku v dané zemi platí.

Se zelenou kartou tak můžete do Belgie, Bulharska, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Chorvatska, Itálie, Irska, na Island a Kypr, do Lichtenštejnska, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, na Maltu, do Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Řecka, na Slovenskou republiku, do Slovinska, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Španělska, Švédska a pro účely zelenokaretního systému i Švýcarska.

Kromě výše uvedených evropských destinací můžete s povinným ručením sjednaným v Česku také do Albánie, Andorry, Bosny a Hercegoviny, Makedonie, Černé Hory, Monaka, San Marina, Srbska, Turecka na Ukrajinu a do Vatikánu. Specifická pravidla pak platí pro Ázerbájdžán, Bělorusko, Írán, Moldavsko, Maroko, Rusko a Tunisko, s nimiž uzavřela Česká kancelář pojistitelů speciální dohodu k Interním Pravidlům. To znamená, že každá pojišťovna, u které si povinné ručení sjednáte, může sama rozhodnout, zda její produkt bude ve výše uvedených zemích platit.

  Online kalkulačka povinného ručení

Dávejte si pozor na výjimky

Aby nebyla situace okolo platnosti zelené karty příliš jednoduchá, je potřeba počítat také s nejrůznějšími výjimkami. Problémový je například Ázerbájdžán. I když nemáte v zelené kartě rozeznávací značku tohoto státu přeškrtnutou, pojištění vám platí v dané zemi s výjimkou Náhorního Karabachu, který oficiálně spadá pod správu Arménie, ačkoli geograficky je součástí Ázerbájdžánu. Podobně je na tom i Srbsko. Na území Kosova zelená karta neplatí. Problematický je i Kypr, kde zelená karta platí jen v určitých částech země. Například severní Kypr už pod zelenou kartu nespadá.

Co když mi v Česku sjednaná pojistka na dovolené neplatí?

V takovém případě bude potřeba sjednat si tzv. hraniční pojištění, které je omezeno počtem dnů a vyjde vás na několik desítek eur. Projíždíte-li vícero státy, kde zelená karta neplatí, je potřeba uhradit hraniční pojištění v každém z nich. Hraniční pojištění můžete sjednat přímo na hraničních přechodech nebo již v Česku na vybraných pobočkách pojišťovny Kooperativa, které najdete v tabulce jednoho z dřívějších článků.

Nezapomínejte ochránit vůz ani jeho posádku

Při cestách do zahraničí je důležité nejen povinné ručení, které kryje škody způsobené provozem vlastního vozidla ostatním účastníkům dopravního provozu, ale také havarijní pojištění, které pokryje případné škody na vlastním vozidle. Pokud si ho v Česku neplatíte, můžete využít nabídek některých pojišťoven, které nabízejí krátkodobé havarijní pojištění, případně vozidlo, jeho zavazadla a posádku připojistit v rámci cestovního pojištění. Pojistka vás vyjde na několik stokorun a ve finále může vaši peněženku ochránit před milionovými škodami. Proto je na místě ji před dovolenou zvážit.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články