PRÁCE 🧰

Autem po Evropě: Na co se připravit?

21. 7. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Vlivem pandemie koronaviru se kdysi jednoduché cestování po Evropě o něco více ztížilo. Je potřeba si hlídat mnohem více věcí než dřív.

Dovolená autem v Evropě

Články na téma dovolená autem:

  1. Plánovač trasy autem - jak funguje?
  2. Cestování a dovolená autem po Evropě - právě čtete
  3. Co si vzít s sebou na dovolenou?
  4. Cesta na dovolenou - jak připravit děti, psa i sebe
  5. Pojištění auta na dovolenou krok po kroku
  6. Plánovače trasy a co pro ně platí - již brzy

Dobrodružnější povahy si mohou brousit zoubky na dalekou cestu za poznáním našeho kontinentu. Ať už se vydáte poznávat norské Fjordy nebo dáte přednost plážím Portugalska, čeká vás před cestou spousta zařizování, abyste měli co možná nejklidnější cestu. Na druhou stranu netřeba podceňovat některé aspekty života, protože jak se říká, když se něco může pokazit, zákonitě se tak také stane.

Kontrola auta před jízdou

Vzhledem k tomu, že se chystáte na dalekou cestu po celé Evropě, je vhodné zajistit servis auta, které k tomuto účelu plánujete použití. A to kompletní servis, aby se předešlo problémům, které by se mohly projevit až po čase. V některých případech se vyplatí opravit i věci, které by snesly delšího odkladu, protože v zahraničí by to mohlo přijít přeci jen na více peněz než tady.

Po pečlivé servisní prohlídce bude vhodné doplnit všechny provozní kapaliny, které se tváří, že za chvíli dojdou. Některé nezbytné se hodí mít i s sebou v kufru - třeba správný motorový olej, který je už tak drahý na našich čerpačkách a teď si představte, kolik to bude na těch zahraničních.

Jaké věci je potřeba před dovolenou autem po Evropě zařídit?

Tahle cesta zjevně nebude na týden, nýbrž tak na měsíc. Nějaký časový úsek to tedy zabere, a tak pokud bydlíte sami, bude nutné zařídit, aby se vám někdo postaral o byt. Ono nechat domov jen tak ledabyle není úplně moudré rozhodnutí, lepší je, aby se vám domů přišel někdo alespoň jednou týdně podívat, případně polít květiny. Stejně tak pokud máte zvířecího parťáka, kterého si s sebou vzít nemůžete, musíte mu sehnat hlídání. V tomto případě to jistí rodina nebo přátelé.

Před dovolenou autem po Evropě si nezapomeňte zařídit pojištění do zahraničí, nejen své ale i auta. Zkontrolujte, zda-li máte aktivní balíček asistenčních služeb, protože nikdy nevíte, co se může přihodit. Je vhodné rovněž zkontrolovat doklady a jejich platnost, včetně ověření platnosti technické kontroly.

Rovněž se nespoléhejte jen na placení platební kartou. Můžete se dostat do situace, kdy bude nutné zaplatit hotově nebo existují místa, kde se ani kartou platit nedá. Vyměňte si tedy dostatečné množství peněz. V případě Evropy poslouží velmi dobře eura.

Naplánování trasy a zastávek

Záleží především na tom, kam přesně chcete vyrazit. Evropa je velká a každý stát skrývá svá tajemství. Nádherná architektura, skvostné přírodní úkazy, hrady a zámky, nezapomenutelná místa... Každý si vybere to své. Ať už se vydáte kolem dokola, nebo dáte přednost jen pár státům, vždy si dobře vše promyslete a naplánujte - alespoň přibližně.

Je vhodné si zjistit, kde se nachází čerpací stanice, kde budete bydlet, kam půjdete na jídlo. Jaká místa chcete přesně vidět a jak se k nim dostanete. Pokud máte v plánu jet na divoko, tedy s obytným vozem, pak si rozhodně zjistěte, kde přesně můžete beztrestně kempovat a nedostanete pokutu za spaní.

Praktický tip: Jestliže vyrážíte letos na dovolenou, nezapomeňte si před cestou sjednat cestovní pojištění. Při správně nastavených limitech vám na dovolené poskytne dostatečnou ochranu. Pro ušetření nemalých financí se vyplatí použít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

Důležité věci a testy

Momentálně se nacházíme v koronavirové době, a tak je všechno tak nějak mnohem složitější. Pokud chcete jet, vyrazte co nejdřív, protože je možné, že s koncem roku se podmínky budou opět měnit.

Před cestou si pozorně prostudujte země, do kterých vyrážíte a zjistěte si vstupní podmínky. V některých případech se vyplatí mít plné očkování proti koronaviru, protože vám to usnadní cestu a nebudete si muset neustále dokola dělat testy. Nicméně i tak je vhodné si v jednotlivých zemích zjistit, kde a za kolik se testy dělají, abyste byli připraveni, kdyby bylo nutné testy provést. Prozkoumejte i možnosti, jaké platí podmínky pro vstup z jiných zemí, než je Česká republika, protože každá země má své interní tabulky a to co může platit od nás, nemusí být stejné jako z jiné země.

Součástí cesty bude také velké balení dezinfekcí a roušek, případně respirátorů bez kterých se v současné době neobejdete.

Krabička první pomoci

Při dlouhé cestě mimo svou komfortní zónu se nevyplatí podceňovat ani léky. Shánění některých by v zahraničí mohl být velký problém, proto pokud berete nějaké pravidelně, zajistěte si, abyste jich na cestu měli dostatek. Mimo to si do krabičky vezměte i léky na tišení horečky, alergie, nebo také případného nachlazení. Pokud trpíte na záněty močových cest, pak se hodí léky i na to. Stejně jako dostatečné množství sprejů do nosu. Nezapomeňte ani na dostatek náplastí.

Propočítejte si své cestování autem po Evropě

Plán vyrazit na takovou cestu je ušlechtilý, poznáte nová zákoutí a utuží se mezilidské vztahy, jenže nesete to sebou i jednu věc, kterou jsou finance. Prvně si řekněte, kolik peněz jste schopní za tohle dobrodružství utratit a poté si pozorně rozpočítejte, na kolik vás přibližně cesta vyjde, případně obětujte některou zemi, kam se můžete podívat třeba někdy jindy. Především se ale kvůli dovolené nikdy nezadlužujte!

Víte že: Nejen u nás, ale i v zahraničí vás mohou potkat nepříjemná překvapení jako je porucha, vandalismus nebo odcizení vozu?  Proto se vyplatí sjednat připojištění, které zvládne rizika pokrýt a vy si tak budete moci užít klidnou dovolenou. Připojistit se můžete buď v rámci cestovka, nebo si pořiďte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články