PRÁCE 🧰

Cesta na dovolenou - jak připravit děti, psa i sebe

4. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dovolená autem s dětmi a psy? Víme, jak to zvládnout bez sebemenších problémů.

Cesta na dovolenou - jak připravit děti, psa i sebe

Články na téma dovolená autem:

  1. Plánovač trasy autem - jak funguje?
  2. Cestování a dovolená autem po Evropě
  3. Co si vzít s sebou na dovolenou?
  4. Cesta na dovolenou - jak připravit děti, psa i sebe - právě čtete
  5. Pojištění auta na dovolenou krok po kroku
  6. Plánovače trasy a co pro ně platí - již brzy

Cestování se psem

Pokud chcete na dovolenou s pejskem, rozhodně je důležité si sám sobě říct, zda váš pes zvládne dlouhou trasu autem. Pokud víte, že mu ani krátké cesty nedělají dobře, zkuste popřemýšlet o jiných variantách, případně o psích hotelích.

Cesta autem je pro psa i vás tou nejpohodlnější variantou. Autobusem, vlakem ani letadlem mu nikdy nebudete moct poskytnou to, co mu můžete zařídit v autě. Základem pro cestování s vaším čtyřnohým miláčkem jsou zastávky. Ty by měli být dostatečně dlouhé, aby pejsek stihl vykonat svou potřebu, proběhnout se, v klidu se napít a najíst.

Než se s pejskem vydáte na dovolenou, rozhodně doporučujeme mu sjednat cestovní pojištění. Často jde přidat k rodinnému cestovnímu pojištění a ušetří vám to nemálo peněž například v případě, že váš čtyřnohý miláček bude potřebovat neodkladnou veterinární pomoc nebo způsobí škodu na cizím majetku. Pro pejsky existuje také cestovní pojištění do zahraniční.

Spolu s pojištěním je důležité mít také cestovní pas, očkování proti vzteklině a mikročip. Bez těchto věcí můžete na dovolenou s pejskem zapomenout. Naštěstí jde tuto situaci vyřešit během jedné návštěvy veterináře.

Co sbalit pejskovi na dovolenou?

Do psího kufříku nezapomeňte přihodit následující dokumenty a věci:

  • očkovací průkaz spolu s cestovním pasem
  • krmivo na celou dovolenou, pamlsky a cestovní misku s vodou
  • pelíšek s oblíbenými hračkami
  • sáčky
  • obojek, vodítko a náhubek

4 tipy pro cestování s psími pasažéry

  • dělejte pravidelné přestávky - čím častější, tím lepší, pejska nechte proběhnout a vyvenčit. Také mu zajistěte dostatek vody a lehké stravy
  • zajistěte vhodnou teplotu - v autě zapněte klimatizaci, která bude mít optimální teplotu pro vašeho mazlíčka, pokud vaše auto nemá klimatizaci, dostatečně větrejte
  • nepouštějte hlasitou hudbu - psi mají citlivější sluch, hlasitá hudba a basy jim tudíž nebudou dělat dobře a budou nesví
  • společnost na zadních sedadlech - pokud převážíte psa, který je nesvůj, bude nejlepší, pokud s ním vzadu někdo bude, kdo ho bude uklidňovat a chlácholit ho, pokud však jedete sami, dejte mazlíčkovi alespoň věc, která "páchne domovem a bezpečím" buď jeho pelíšek, vaše tričko, či oblíbenou hračku

Zákon a cestování se psy

Zákon nám o bezpečné přepravě psa v autě moc neřekne, uvádí se v něm pouze následující: „Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.“ Je tedy teoreticky zcela čistě na vás, jak svého čtyřnohého miláčka v autě zabezpečíte.

Nejvhodnějším způsobem bude umístit psa do speciální klece, kterou buď umístíte na zadní sedačky, nebo do kufru auta. Často však chcete na pejska vidět a proto se využívají kšíry a speciální přepravovací bezpečnostní postroje, které jednoduše zacvaknete jako normální bezpečnostní pás. Kromě postroje je vhodné také koupit speciální deku, díky které pejskovi na zadních sedačkách vytvoříte jeho "bezpečný prostor" - vaničku, díky které se bude cítit v bezpečí. Zde mu můžete dát jeho oblíbený pelíšek a hračky, se kterými si v průběhu cesty může hrát.

Cestování s dětmi

Cestování s dětmi je velmi podobné tomu se zvířaty. Také jim musíte dělat dostatečně dlouhé zastávky, sbalíte jim cestovní kufřík spolu s oblečením, dobrotami, hračkami a musíte je na dlouhých cestách zabavit. Na dovolenou se obecně doporučuje vyrazit s dítětem, které je starší než 2,5 měsíce. Děti potřebují pravidelný režim, musí mít dostatek spánku a klid.

Do kufříku pro děti na delší cestu autem nezapomeňte přibalit:

  • sáčky a léky na případnou nevolnost (například Kinedryl)
  • láhev s vodou
  • svačinu (ovoce, zelenina, sušenky - nedoporučuje se čokoláda, bonbóny, řízky atd.)
  • oblíbené hračky - knížky, plyšáky, hry
  • vlhčené ubrousky
  • náhradní oblečení
  • pro malé děti náhradní dudlík a plenky

Abyste děti při dlouhé cestě zabavili, můžete si s ním zahrát různé hry. Můžete například hádat, co druhý viděl, nebo na co myslí, případně vyprávět nějaký společný příběh, nebo vytvářet cestovní abecedu.

Zdroj info: Policie ČR, silniční zákon.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články