PRÁCE 🧰

Plánovač trasy - zjednodušení pro plánování itineráře

3. 7. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Jet někam na blind za nosem je sice dobrodružné, ale ne když sotva za hranicemi hledáte, kde budete moci levněji natankovat. Pro jakékoli cesty autem do zahraničí platí jediné - udělejte si kvalitní itinerář trasy.

Plánovač tras

Články na téma dovolená autem:

  1. Plánovač trasy autem - jak funguje? - právě čtete
  2. Cestování a dovolená autem po Evropě
  3. Co si vzít s sebou na dovolenou?
  4. Cesta na dovolenou - jak připravit děti, psa i sebe
  5. Pojištění auta na dovolenou krok po kroku
  6. Plánovače trasy a co pro ně platí - již brzy

Dovolená autem bude vždy jednodušší, protože se nemusíte spoléhat na autobus nebo si složitě vyhledávat spoje veřejné dopravy, když se budete chtít podívat někam jinam, než je cílová destinace. Vozem je to prostě určitá svoboda. K této svobodě ale také patří plánování trasy. Samozřejmě nejde o to naplánovat podrobně každý kilometr, ale spíše si určit záchytné body a podle nich hledat třeba i levnější tankování nebo dobré restaurace.

Hodí se to zejména do zemí, které zas tolik nemáte prozkoumané. Navíc budete mít krásný přehled o ujetých kilometrech - třeba pro případ, kdy si je budete muset hlídat kvůli půjčenému autu.

Stará dobrá klasika

Pokud nemáte rádi nebo si moc nerozumíte s moderními technologiemi, pak uvítáte použití tištěných automap nebo autoatlasů, což je docela retro. Jestli s tím máte zkušenosti a víte podle čeho se orientovat, pak jste celkem v klidu. Někdo by se ale mohl snadno ztratit a hledat v mapě několik desítek minut, kde se právě nachází, by mohl být nepříjemný problém. Ale člověk si tak říká, zvládali to dřív, proč teď by ne.

Kromě těchto pomocníků si můžete na papír - který neztratíte - zapsat všechna místa a města, která chcete postupně navštívit, abyste věděli, co vás na druhý den čeká. To se hodí zejména, když chcete vidět památky, muzea a nebo třeba hrady. Budete mít vše hezky pohromadě a nebudete muset v paměti složitě lovit, jak se něco jmenovalo a kde to vlastně bylo.

Moderní vychytávky

Žijeme v 21. století a tak se už očekává, že všechno bude online. Není tomu jinak ani v případě plánovačů tras. Ty si rovněž můžete naplánovat hned v několika aplikací, které jsou kompatibilní i s moderním autem. Nemusíte se tak bát, že byste o pečlivě zaznamenané body v mapě měli přijít.

V každém online plánovači se dá cesta snadno naplánovat i s mezizastávkami. Pokud už jednu uloženou cestu máte, můžete ji ve většině případů stále měnit dle své libosti a změny programu. Rovněž si můžete naklikat, jestli se chcete třeba vyhnout i placeným úsekům, což bychom na velké dálky moc nedoporučovali, pokud jedete do jednoho určitého bodu. Cesta by se totiž mohla nepříjemně natáhnout.

Náš tip: V článku jsme vám radíme, které aplikace jsou nejlepší na naplánovaní cesty do zahraničí. Při cestě do ciziny nezapomeňte ale také na sjednání cestovního pojištění. Pro výhodné uzavření cestovka můžete využít kalkulačku cestovního pojištění.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Nejznámější plánovače tras

Ať už jste v cestování do zahraničí nebo po Česku nováček nebo pokročilý turista, pak jistě budete znát jednu z následujících možností zobrazení map. Někteří jste je dosud možná používali jen proto, abyste se podívali, kde se nacházíte a nebo naopak co se nachází kolem vás. Dnes ale můžete objevit novou funkci a začít si online plánovat celé cesty autem.

Mapy Google a plánovač tras

Patří mezi nejznámější plánovače tras na světě. Avšak pokud máte více jak 10 zastávek na trase, pak jich víc zaznamenat nebudete moci. Leda udělat novou trasu. Zajímavá je funkce pro aktuální provoz v reálném čase nebo ten obvyklý, který bývá v zadanou hodinu. Rovněž se vyplatí, pokud vás jede na cestu víc, že můžete trasu snadno sdílet ostatním uživatelům. Rozhraní je jednoduché a v češtině. Stačí pár minut a zorientuje se každý.

Mapy.cz a plánovač tras

Společnost Seznam rovněž nabízí na své internetové mapě přístup k vyrobení si - tedy naklikání si - cestovní mapy. Vybírat lze z několika typů map, pokud vám nevyhovuje ta turistická. Výhodou je ,že umí zobrazit počasí, ale i důležité dopravní informace na trase, které by vás snadno mohly zdržet. Celé rozhraní je v češtině, a tak se snadno každý zorientuje. Tento plánovač nemusíte využívat jen na cestě po Česku, ale hodí se i do zahraničí.

ViaMichelin a plánovač tras

Jedinou nevýhodou možná bude, že aplikace není v češtině. Aplikace vypadá trochu nepřehledně, ale jakmile si k ní na deset minut sednete, zorientujete se. Kromě začátku a konce cesty si můžete samozřejmě dodat další zastávky. Kromě toho se dá navolit i způsob cesty, tedy chcete-li tu nejkratší nebo naopak nejekonomičtější. Hodí se, že se zobrazí i celkové náklady za cestu, včetně ceny za všechny dálniční poplatky. Výsledný itinerář se dá vytisknout, poslat mailem, nebo kompletovat do navigačního systému - ne se všemi je ale kompatibilní.

Doporučení redakce: Chystáte se na cestu za hranice autem? Pokud ano, přibalte si s sebou i připojištění. Díky němu se vyhnete únavnému řešení situací jako je porucha, vandalismus nebo krádež. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články