PRÁCE 🧰

Jak vybrat optimální plánovač trasy

26. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Vzpomínáte ještě na doby, kdy každý řidič měl v autě „povinně“ automapu či autoatlas? Tato retro doba je asi nenávratně pryč. Jejich roli totiž převzaly online plánovače. Jak vybrat ten nejlepší?

Plánovače trasy a co pro ně platí

Pár let zpátky se bez autoatlasu prakticky žádný řidič neobešel. V praktické rovině to fungovalo mnohdy tak, že spolujezdec navigoval řidiče a včas upozorňoval na odbočky, které zrovna přichází. Častokrát se celá rodina u toho stihla i pohádat, orientace v těchto automapách totiž nebyla pro každého.

Takové kuriozity ale dnes již zažívá asi málokdo. Možná jedině starší generace či opravdoví a zapálení milovníci cestování „po staru“. Dominantní část populace naopak využívá navigace či telefony.

Bez plánovačů se už dneska skoro ani nevyjíždí

Zvlášť plánovače jsou v posledních letech hojně oblíbené. Jde totiž o efektivní možnost plánování cesty do zahraničí. Vyvinuté technologie jsou velmi inteligentní a díky pokročilým algoritmům přispívají k nalezení té nejrychlejší a nejoptimálnější trasy. Oproti dobám minulým tak řidiči budou v cíli zpravidla mnohem rychleji i bez hádek s ostatními spolujezdci.

Plánovače tras jsou v každém případě velmi vhodným softwarovým nástrojem, který přispívá k systematickému plánování tras, a to i díky využití relevantních dat. Je možné je používat na mobilech, tabletech i noteboocích. Řada z nich je dostupná i na chytrých hodinkách.

Snadný výpočet optimální trasy

Plánovače trasy jsou ideální v tom, že sbírají data o dopravě, trasách a vzdálenostech. Sofistikované algoritmy tak analyzují v reálném čase možné trasy a ty momentálně nejdostupnější vám nabízí. Výsledkem této technologie je konkrétní trasový plán, který v praxi přispěje k úspoře peněz, času i stresu, který je s cestováním v České republice i v zahraničí často spojený.

Dnešní plánovače tras řidičům nabízí i další skvělé možnosti, než je jen ukázka a následné navigování po konkrétní trase. Součástí jsou totiž i další informace, jako jsou možné čerpací stanice s aktuálními cenami, turistické cíle či třeba místa, kde je možné se najíst. Každý plánovač má ale v praxi trochu jiné funkce a řidiči si tak musí vybrat, který jim bude svědčit nejvíce.

Zdarma i za poplatek

Dominantní část těchto plánovačů je k dispozici zdarma, za poplatek jsou pouze vybrané prémiové funkce, bez kterých se standardní uživatel lehce obejde. Podle počtu stažení a dalších relevantních dat se mezi ty nejoblíbenější online plánovače tras řadí hlavně Waze, ViaMichelin, Mapy.cz, Google Maps, Speedy Route, Zeo, MapQuest či třeba OptimoRoute.

O některých jste již určitě slyšeli, možná dokonce o většině z nich. Třeba si ale pokládáte otázku, jaký z těchto plánovačů je momentálně vůbec ten nejlepší. Odpověď na tuto otázku ale prakticky neexistuje, protože každému motoristovi vyhovuje v praxi trošku něco jiného. Je proto potřeba zkoušet a časem si svého favorita určitě najdete.

Jak vybrat ten nejlepší

Většina plánovačů tras je v praxi velmi podobná a uživatel tak musí sám přijít mimo jiné na to, jaké prostředí mu vyhovuje nejvíc. Standardně je možnost přidat hned několik zastávek, aplikace umožňují se vyhnout dálnicím i dalším zpoplatněným úsekům. V základní verzi funguje většina z nich s reklamami, motorista ale má možnost zakoupení premium verze.

Všechny pracují také s aktuálními nehodami i uzavírkami, a to je bod, u kterého je potřeba se zastavit. Právě aktuální informace jsou i pro řidiče v rámci trasy velmi podstatné a zde je třeba uvést, že právě tento ukazatel se mezi jednotlivými plánovači v praxi často velmi liší.

Proč? Aplikace se totiž v tomto musí často spoléhat na svou uživatelskou základnu. Právě sami řidiči totiž prostřednictvím těchto aplikací varují a informují další řidiče o tom, že na konkrétní silnici a kilometru došlo k dopravní nehodě či jinému problému, který může cestu zkomplikovat.

I proto je vhodné vybírat plánovače, které se těší vysoké oblíbenosti. V tomto se jedná hlavně o Waze či Google Maps, a to zejména v případě cest do zahraničí. Pokud vás čeká jízda Českou republikou, mohou se hodit i Mapy.cz. V případě zahraničí je ale vhodné sáhnout po jiném nástroji, který je na daném území více stahovaný.

Zdroj info: whatcar.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články