PRÁCE 🧰

Pokuta za překročení rychlosti v Německu - jak ji správně zaplatit?

2. 4. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Pokuty ze zahraničí

Německo láká svými úseky, kde se nejvyšší možná rychlost příliš neřeší. Jenže v mžiku se můžete dostat do těch, kde už vás čeká mastná pokuta za překročení. Jeden takový pozdrav z výletu může přijít při neopatrnosti klidně i vám domů. Víte, jak pokutu zaplatit, aby proběhlo vše v pořádku?

Jak zaplatit pokutu za rychlost z Německa

Články na téma pokuta ze zahraničí:

  1. Pokuta z Rakouska a její promlčení
  2. Jak zaplatit pokutu za rychlost z Německa - právě čtete
  3. Pokuta za parkování ve Slovinsku

Pokuty za rychlost Německo 2020

Každý to jistě zná, občas překročíte nepatrně rychlost, ale povolením plynového pedálu, se zase všechno urovná do normálu. V zahraničí to občas s těmi rychlostmi mají jinak, a tak si před cestou ověřte maximální povolenou rychlost v obci i mimo ni, a samozřejmě si dávejte pozor na úseková měření. Hůř na dálnici, kde není povolená neomezená rychlost, mohou číslovky na tachometru více ujíždět.

Úřední psaní v německém jazyce

Když se to stane a vy sami víte, že jste viníkem, je nutné se připravit na sankci. Lépe, když vás dálniční policie nezastaví. Pak jen přijde úřední dopis poštou - tedy pokuta z Německa.

Občas je obsah lámanou češtinou, ale ve většině případů úředním jazykem. Pokud němčině zrovna nevládnete, může to být pro vás problém - obsah bude nutné si nechat přeložit, případně můžete strávit čas s online překladačem.

V každém úředním psaní bude vždy jasně vysvětleno, jaký přestupek jste spáchali, může být doložena i fotodokumentace. Stejně tak se ve psaní nachází částka, kterou je nutné uhradit a další důležitá specifika pro vyplnění.

Mohlo by vám přijít vhod: Vyrážíte letos do Německa na služební cestu, výlet nebo dovolenou? Před cestou si raději sjednejte cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky za vás porovná kalkulačka cestovního pojištění. Vy si tak můžete snadno vybrat cestovko přesně na míru pro vás.

  Cestovní pojištění do Německa online

Možnosti platby pokuty za rychlost z Německa

Nejjednodušší cesta, jak pokutu za rychlost zaplatit, je otevřít si své online bankovnictví a zadat mezinárodní platbu. Do příslušných polí vyplníte údaje ze složenky či jen dopisu:

  • IBAN
  • BIC (SWIFT)
  • identifikační číslo pokuty (AZ - KFZ, tedy registrační značka pokutovaného auta), vepište na jeden řádek pro příjemce, tím se bude moci platba spárovat
  • částku za pokutu (v eurech)

Nejdůležitější je vyplnit správně ono specifické číslo pokuty - v drtivé většině se píše do poznámky pro příjemce - aby se po připsání na účet mohla částka spárovat se správnou sankcí a nedošlo k dalšímu prodlení. Pokud nechcete platit online, pak vezměte složenku a jděte buď na poštu, nebo do banky a tam proveďte platbu. A také nezapomeňte na poplatek za převedení peněz do zahraniční banky. Ten se u každé tuzemské pohybuje rozdílně.

Zároveň velmi nedoporučujeme placení odkládat, pokud byste pokutu nezaplatili, hrozí, že se sankce vyšplhá na vyšší částku a to kvůli úrokům za prodlení. V mnoha případech se nevyplatí ani podat odvolání, neb například právě u překročení rychlosti nemáte důkaz, kterým byste se obhájili.

Doporučení redakce: Kromě pokut vás v zahraničí mohou také vyjít pěkně draho neočekávané události jako je porucha, vandalismus nebo krádež vozu. Proto se vyplatí pořídit si připojištění. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Celní správa ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články