PRÁCE 🧰

Slovinsko a pokuta za parkování

30. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Pokuty ze zahraničí

Nejcennější zkušenosti jsou ty, které člověk získá na vlastní kůži, případně na vlastní peněženku. To se málem povedlo i nám, a to ve Slovinsku, kde jsme dostali pokutu za parkování. Z ní jsme se nakonec docela úspěšně vyvlékli. Tedy doufáme v to.

Pokuta za parkování ve Slovinsku

Články na téma pokuta ze zahraničí:

  1. Pokuta z Rakouska a její promlčení
  2. Jak zaplatit pokutu za rychlost z Německa
  3. Pokuta za parkování ve Slovinsku - právě čtete

Pakliže chcete ve Slovinsku k moři, doporučujeme město Koper. Je to relativně neznámá destinace, ale úrovní minimálně srovnatelná s tím, co nabízejí letoviska v okolních zemích. A v Koperu jsme samozřejmě potřebovali zaparkovat po dobu dovolené, tedy na týden, čímž začíná naše parkovací trable.

Zóny a parkoviště

Ve městě jsou prakticky skoro všude v centru i širším centru rezidentské zóny, kde se dá parkovat jenom s povolením. Tedy něco jako jsou modré zóny v Praze, akorát s tím rozdílem, že to není zdaleka taková šikana pro všechny parkování chtivé, jako v našem hlavním městě. Proč? V Koperu je totiž dostatek parkovacích domů, kde jsou rozumné ceny, dají se využít různé slevy a podobně. My jsme si koupili jednu takovou zvýhodněnou týdenní parkovací kartu a netuše, že platí jen na k tomu určených parkovištích, jsme zaparkovali tam, kde to pro nás bylo nejvýhodnější. V rychlosti jsme si vyfotili jakousi tabulku, kterou jsme měli v plánu později prohnat překladačem, na což jsme ovšem zapomněli – naše blbost.

Auto jsme ponechali svému osudu a po týdnu se k němu vrátili. Něco bylo jinak! Za stěračem měl náš vůz jako jediný z celého parkoviště podezřelý lísteček, pravda trochu rozmočený od deště, který se přes Koper přehnal dva dny nazpět. A úplně neseděla ani dopravní značka, která označovala vjezd na parkoviště. Přibyl tam totiž zákaz vjezdu, čímž patrně dodatková tabulka získala nový kontext. Na lístečku byl nějaký QR kód, u kterého nás zajímalo, kam vede. Jak se ukázalo, byl to kód pro platbu, jenže neměl IBAN, respektive šlo platit jenom ze slovinské banky. Zbytek lístečku jsme neluštili, raději jsme se vypravili na policejní stanici v očekávání rozuzlení.

Situace v den, kdy jsme na místě zaparkovali a situace o týden později

Situace v den, kdy jsme na místě zaparkovali a situace o týden později

Byl jednou jeden polda

Policista, který se nás ujal, nerozuměl ani slovo česky. To bylo nebylo až tak hrozné, ale on neuměl žbleptnout ani anglicky. Ukazovali jsme mu fotku před a po, ze které jasně vyplývalo, že v době, kdy jsme parkovali, tam rozhodně žádný zákaz nebyl. Co jsme pochopili, tak prý když zaplatíme do osmi dnů od vystavení lístku, což bychom ještě stihli, je pokuta 40 eur. Když budeme platit později, je to 80 eur. Nicméně orgán stále nechtěl chápat, že my platit nechceme vůbec a nakonec, když už byl notně rozzuřen naší asertivitou, ze sebe vymáčkl, že máme přijít odpoledne po třetí hodině. Problém tedy dobrácky přehodil na svého kolegu, kterého jsme po obědě a siestě zastihli již mimo úřední hodiny.

Konečně někdo, kdo nám rozumí

Starší příslušník také anglicky moc nemluvil, respektive vůbec. Připadali jsme už si jak v nějakém absurdním dramatu, ze kterého nás vytáhl až mladší policista, kterého po chvíli vydaly útroby stanice jako poslední naději v tomto trochu už cyklícím se příběhu. Jeho angličtina byla skvělá, na první dobrou pochopil, o co nám jde a akceptoval i náš důkaz v podobě fotografie dopravní značky před a po.

Sedl k počítači a sdělil nám, že pokutu stornuje a udělá z ní „warning“, tedy něco jako domluvu. Poprosili jsme ho, jestli by nám nevytiskl doklad o stornu, protože už jsme viděli, jak se za tři roky hádáme s českým exekutorem a argumentujeme slibem nějakého slovinského policisty. S úsměvem na tváři se náš anděl spásy jal tisknout potřebný dokument.

Budeme doufat

Vzápětí však přišla studená sprcha, když ani na čtvrtý pokus tiskárna s počítačem slovinské policie nespolupracovala. Naše nervozita opět stoupala a prázdninová pohoda byla kompletně fuč. Co teď? Nakonec nás příslušník vyzval, ať si tedy vyfotíme monitor, kde je uvedeno vše potřebné. Byla to naše jediná šance, opatřit si alespoň vachrlatý důkaz, takže jsme tak učinili. Bylo nám však slíbeno, že opravdu pokutu nedostaneme a vše je zahlazeno. Jestli ale přijde ze Slovinska v příštích letech k nám domů jakýkoliv dopis, pravděpodobně to se mnou švihne ještě u poštovní schránky.

Zdroj info: autorský text, slovinská policie.
Zdroj médií: Redakce.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články