PRÁCE 🧰

Dálniční známka Slovinsko - jaké jsou druhy a kde ji koupit?

12. 4. 2021 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Izola, Piran nebo Maribor jsou jen výčtem pár měst, a abyste se do nich dostali budete potřebovat mít zaplacenou slovinskou dálniční známku. Kolik stojí a na co si dát pozor?

Dálniční známka Slovinsko

Přestože je Slovinsko zemí malou, protíná ji hned několik dálničních úseků. V tomto případě se jedná o zhruba 660 kilometrů dálnic. Slovinskem většina Čechů projíždí, když se chystá na letní dovolenou do Chorvatska, a tak se jim průjezd zemí o něco prodraží, protože mýtné není zrovna levné (daň za to, že je Slovinsko bráno spíše jako tranzitní země).  Navíc tomu přispívá i fakt, že si nemůžete koupit tu 14denní známku, ale až měsíční. Jak se říká, jsou v tomhle "vyčůraní".

Dálniční známku musí mít jak osobní vozy do 3,5 tuny, tak ale i motorky. Na různých diskuzních fórech můžete zahlédnout dotazy "Kudy to objet, ať neplatím." To je sice fajn, ale celá cesta by se vám mohla výrazně prodloužit. A pokud vás náhodou napadne vjet na dálnici bez známky, tak na to raději zapomeňte nebo se nedoplatíte.

Slovinská dálniční známka - platnost, cena

Dálniční známku si lze pořídit ve třech kategorií. Zejména té, která je poměrně novou, byste si měli dávat pozor. Jedná se o kategorii 2B - sem spadají všechna vozidla, která přesahují 1,3 m výšky nad první nápravou (to se týká třeba offroafů nebo obytňáků). Pro tuto kategorii jsou dálniční poplatky mnohem vyšší a pozor pokud byste to chtěli obejít tím, že si i přesto koupíte klasickou dálničku, pak je to považováno za podvod a následky jsou nedozírné.

Zbývající dvě kategorie jsou pro motorky a pro osobní vozy do 3,5 tuny a tedy výškou u první nápravy do 1,3 metru. Měří se od země. A pak je samozřejmě ještě zvláštní kategorie nad 3,5 tuny, která ale platí už elektronické mýtné. Ceny v následující tabulce jsou uvedeny v eurech.

Ceny v EUR dálniční známky Slovinsko
PlatnostMotorky (kat. 1)Vozy do 3,5 tuny a výšky u první nápravy do 1,3m (kat. 2A)Vozy do 3,5 tuny a výšky u první nápravy nad 1,3m (kat. 2B)Automobily nad 3,5 tuny
Týden7,5 15 30mýtné
1 měsícx30 60mýtné
Půl roku30 xxmýtné
Rok55 110 220mýtné

Nezapomeňte, že je nutné zaplatit také poplatek za průjezd tunelem Karavanke - jedná se o tunel na hranicích mezi Rakouskem a Slovinskem. Platí se 7,5 euro.

Mohlo by se vám hodit: Plánujete cestu autem do Slovinska? Pokud ano, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění online. Pro sjednání cestovního pojištění vám postačí pár kliknutí a při využití chytré kalkulačky cestovního pojištění můžete ušetřit nemalé finance.

  Cestovní pojištění do Slovinska online

Kde koupit a kam nalepit

Jak už asi tušíte, nejjednodušší formou je koupit známku na hranicích nebo na čerpací stanici před nimi. Dá se ale také pořídit online z MTX shopu nebo ve směnárnách Cash Point.

Pokud si nebudete jistí, kam známku nalepit a nebudete mít čas hledat náš článek. Pak se informace o vylepení dozvíte na rubové straně dálniční známky. Snažte se se známkou zacházet jako v rukavičkách, protože poškozená známka rovná se neplatná známka. A vždy se lepí do levého horního rohu.

Pokuta za jízdu bez zaplaceného mýta

Jestliže jste opravdoví hazardéři, tak to můžete zkusit. Ale zcela vážně jízdu bez dálniční známky nedoporučujeme. Raději zaplaťte 30 euro za měsíční známku, když jedete do Chorvatska, než abyste riskovali pokutu, která se v případě Slovinska pohybuje mezi 300 až 800 euro. Za tuto částku můžete mít raději ještě jednu dovolenou v Čechách nebo luxusnější hotel v cíli vaší cesty.

Nejvyšší povolená rychlost

Co se týká dálnic, tak na nich se jezdí stejně jako u nás. Tedy pro osobní dopravu je přípustná nejvyšší povolená rychlost 130 kilometrů za hodinu. Mimo město na běžných silnicích je to 90 km/h.

Zpoplatněné úseky slovinských dálnic

Dálniční úseky ve Slovinsku

Naše doporučení: Dálniční zámky nejsou to jediné, čemu byste před cestou do Slovinska měli věnovat pozornost. Pokud se nechcete na dovolené potýkat s poruchou, havárií nebo krádeží vozidla, sjednejte si připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: redakce, ÚAMK.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Madla, 7. 1. 2024 8:17
Dobry den, jen takovy dotaz.
Pri ceste z Brna do Slovinskeho Smokuce u Bledskeho jezera. Premyslim, abychom se vyhnuli tunelu Karavanki, ze bychom jeli pres Rakousky Ferlach pres Ljubeljsky prusmyk. Plati se pak prosim mytne z tohoto prusmyku do Smokuce? Google hlasi, ze ano, ale na Vasi mapce tento usek nevidim, jako zpoplatneny.
Dekuji

Podobné články