PRÁCE 🧰

Cesta do Chorvatska 2020 - na kolik vás vyjde

30. 7. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Hurá na dovolenou! Doba, kdy už máte kufry připravené k zabalení znamená, že se dovolená u moře nezadržitelné blíží! Tím, že většina Čechů se do Chorvatska vydává po vlastní ose autem, bylo by dobré vědět, na kolik samotná cesta vyjde. Kolik korun si tedy odložit na cestu do Chorvatska a zpět?

Cesta do Chorvatska 2020

Kudy do Chorvatska?

Nejdůležitějším bodem je určitě přibližné naplánování trasy. V průběhu těchto tras se pak nabízí více možností, kudy přesně vaše cesta povede. Záleží také na tom, odkud vyjíždíte a kam máte v Chorvatsku namířeno. V každém případě je ale nutné si trasu pečlivě naplánovat, nejen kvůli zbytečnému stresu ale hlavně kvůli komplikacím v průběhu cesty.

Pokud se chystáte přes Rakousko a Slovinsko, jako my, když jsme jeli do Trogiru, tak je určitě třeba zvážit, zda pojedete dodávkou, či osobním automobilem. Ceny se totiž mohou lišit.

Praha – Brno – Vídeň – Štýrský Hradec – Maribor – Záhřeb – Trogir

Tato cesta se může zdát podle mapy nejrychlejší, ale zdání klame. Máte sice naplánovaných nějakých 1 025 km a asi 11 hodin čistého času, nicméně pokud nevyrážíte z moravské metropole, ale třeba z Prahy, obrňte své nervy trpělivostí. Dálnice D1 má, jako každý rok, několik zúžení s omezenou rychlostí, kde se mohou při tomto prázdninovém provozu snadno tvořit kolony.

Jako první je určitě nejdůležitější dálniční známka, na krátkou návštěvu Chorvatska bude v Česku stačit 10denní dálniční známka, která vás vyjde na 310 korun. Jako druhou nejdůležitější věcí bude tankování. Nejlepší bude natankování plné hned před odjezdem. Zpět ale k hranicím. V Rakousku bude potřeba zakoupení opět desetidenní dálniční známky, kterou zde koupíte za 9,40 euro.

Cesta do Chorvatska 2020

Slovinsko a poplatky

Další poplatek vás čeká ve Slovinsku, kde se liší, výše zmíněná cena u dodávky a osobního automobilu. Pokud plánujete „krátkou dovolenou“ bude vám stačit 7denní dálniční známka, která pro osobní automobil do 3,5 t a 1,3 m výšky nad předním kolem činí 15 eur a pro dodávku do 3,5 tuny, ale vyšší než 1,3 m nad předním kolem přesně 30 eur. Pokud ale plánujete týdenní, či delší pobyt v Chorvatsku, je potřeba zakoupit měsíční známku, která vyjde na 30 a 60 eur.

Ve Slovinsku vás také čeká další tankování to zde totiž vyjde nejlépe, za litr pohonných hmot zde zaplatíte přesně jedno euro. A s tím pak dojedete až do cílové destinace. Pokud jedete s krásnou spotřebou, ve Slovinsku natankujete do „osobáku“ asi za 40 euro, za dodávku něco přes 60 euro.

Chorvatsko bez dálniční známky

V Chorvatsku sice nejsou dálniční známky, ale ani zde se nevyhnete nezbytným poplatkům. Naštěstí chorvatská vláda rozhodla, že se letos od 15. června do 15. září nebudou zvyšovat ceny mýtného za dálnice pro kategorie vozidel IA, I a II, které jsou obvykle v tomto období o deset procent vyšší (tzv. letní tarif). Od hranic do Zagrebu (Macelj – Zagreb) za váš osobní automobil zaplatíte 48 kun. Pokud má vaše dodávka víc jak 1,9 m spadá do kategorie II a za ni si připlatíte 72 kun. Druhý a poslední poplatek na chorvatském území vás čeká na dálnici Zagreb (Lučko) – Prgomet, který činí 167 a 264 kun.

Cesta do Chorvatska 2020

Cesta zpět

Bohužel i na finance na cestu zpátky musíte myslet. Užili jste si svou dovolenou a je potřeba se zase vrátit zpět do běžného života. Základem bude opět tankování „plné“ hned v Chorvatsku. Tam vás litr nafty vyjde na 1,22 eur. Poté bude opět nejvýhodnější tankovat ve Slovinsku a s tím dojet až domů.

Celkové náklady

Pokud tedy plánujete kratší dovolenou (do šesti dnů) osobním automobilem, za cestu tam i zpět celkem se spotřebou kolem 6,5 litru zaplatíte asi 6 200 korun. Jestli se na takovou dovolenou vypravíte dodávkou s průměrnou spotřebou 10 litrů, pečlivě změřte její výšku a připravte si něco přes 9 500 korun. Za delší dovolenou budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, za osobák budete potřebovat k zaplacení všech poplatků, včetně pohonných hmot přibližně 6 600 korun, za osobní nákladní automobil pak 10 300 korun.

Zdroj médií: Pixabay.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články