PRÁCE 🧰

Autem do Chorvatska 2020 - kolony na dálnicích

6. 8. 2020 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Do Chorvatska každoročně vyráží něco kolem 800 tisíc českých turistů, takže je rozhodně na místě se před cestou (nejen) teoreticky připravit. Kolony vás nyní čekají snad na každém rohu. Proto raději obrňte své nervy trpělivostí. Zde vám přinášíme aktuální informace o kolonách a pár užitečných rad.
Kolony na dálnici Chorvatsko 2020

Nejhoršími dny pro jízdu do Chorvatska byly už dávno "zveřejněny". Na českých silnicích to je od 28. až do 30.6., jelikož děti opouští školy a většina rodičů bude chtít vyrazit co nejdřív. Druhým datem pro dovolenou do Chorvatska, tentokrát pro Evropu je 26. - 28.7. to kvůli tomu, že začínají prázdniny v nejlidnatější německé zemi - Bavorsku. Teoreticky máme nejhorší data pro dovolenou autem již za sebou. Jak to tedy na chorvatských dálnicích vypadá? 

Aktuální kolony

ÚAMK informuje - "Nejen Chorvatsku jsou kolony! Aktuálně se začínají tvořit dlouhé kolony při cestě do Chorvatska a v samotném Chorvatsku ve směru na jih země. Cestu blokují turisté z několika zemí a postupem času se situace lepšit nebudeChorvatsko má aktuálně kolony kolem Záhřebu, pomalu jede kolona na dálnici A1 od Záhřebu až Bosiljevo směrem na jih. Další kolona se začíná tvořit před tunelem Malá Kapela ve směru na Split a Makarskou. Před tunelem Sveti Rok se stala dopravní nehoda ve směru na Záhřeb a začínají se obousměrně tvořit kolony vozidel. Kolona se také tvoří před mostem na ostrov Krk a v Makarské."

Chorvatsko je nově v EU

Do 1. července zůstávaly v platnosti celní kontroly na chorvatské straně. Po datu vstupu této země do EU slibují představitelé Chorvatska i Slovinska spojení kontrol do jednoho místa. To by přejezd hranic rozhodně urychlilo. Nicméně pozor – Chorvatsko se vstupem do EU ještě nestává členem Schengenu, proto se zde budou dál provádět některé kontroly.

Kolony na dálnici Chorvatsko 2020

Kritické dny pro dovolenou do Chorvatska a zpět

Nejvíce lidí vyráží do Chorvatska v pátek večer nebo v sobotu ráno. Z toho vyplývá, že celou noc z pátku na sobotu a celou sobotu je na silnicích a na hlavních dálničních tazích do Chorvatska "přeplněno". Zvětšuje se nebezpečí nehody, prodlužuje se doba jízdy a tím se zvyšuje i stres a únava řidiče. Kolony se tvoří především na slovinsko-chorvatské hranici a v Chorvatsku při placení prvního úseku dálnice před Zagrebem.

Při placení dálnice v Chorvatsku dávejte přednost placení kartou (označeno žlutou tabulí nad platební bránou). Řidiči, kteří platí v hotovosti, čekají mnohem déle.

Cesta zpět do ČR je také dost stresující. Většině turistů končí pobyt v sobotu. Někteří vyrážejí domů už v pátek večer, další v sobotu ráno a někdo se ještě válí na pláži, užívá si poslední den u moře a odjíždí až v sobotu večer. Tím se zpáteční sobotní vlna trochu rozmělní, ale i tak nelze konec pobytu v sobotu doporučit.

Při zpáteční cestě před Zagrebem využijte hned první možnosti zaplatit – je to odbočka vpravo, asi 2 km před platební bránou Zagreb Lučko. Nejsou zde fronty.

Přes Slovinsko s negativním testem na Covid-19

Jako důležitou informaci je třeba zmínit, že Slovinsko stále vede Chorvatsko na žlutém seznamu, což znamená, že Slovinci budou požadovat, pokud budou projíždějící chtít ve Slovinsku strávit víc než 12 hodin, dvoutýdenní karanténu nebo negativní test i po všech turistech přijíždějících z Chorvatska, bez ohledu na jejich národnost a trvalé bydliště. Jde o stejné podmínky, jaké Slovinsko přisoudilo Čechům z Moravskoslezského kraje.

"Ve Slovinsku už je několikahodinové zdržení na hraničním přechodu Macelj ve směru do Chorvatska a již zcela zkolabovala doprava na cestě z města Koper na Istrii přes hraniční přechody Dragonja a Plovanija. Dopravní nehodu vyšetřují policisté na dálnici A1 zhruba 20 km před Ljubljanou ve směru od Mariboru." komentuje situaci ÚAMK

Kolony na Dálnici Chorvatsko 2020

Rakousko a kolony

Rakousko v posledních dnech zveřejnilo informaci, že zesílí kontroly na hranicích se Slovinskem a Maďarskem, turisté by tak měli počítat s větším zdržením na hranicích. podle ÚAMK má Rakousko aktuálně kolony kolem Salzburgu, na Taurenské dálnici A10 ve směru na Villach. Před tunelem Karawanken je 10 km kolona ve směru do Slovinska a silný provoz je prý i ve Vídni.

Zdroj médií: pixabay.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články