PRÁCE 🧰

Karavany a obytné vozy jsou pro cestování ideální volbou

17. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zatímco dříve bylo časté, aby lidé na dovolenou létali, dnes je situace poněkud jiná. Jezdí se spíše po Čechách nebo okolních zemí, a protože chtějí lidé ušetřit a zažít nové dobrodružství, volí pro přespání raději karavan nebo obytné auto.

Karavany a obytná auta se těší velké oblibě cestovatelů

Články na téma karavany a obytné vozy:

  1. Oprava karavanu nebo obytného vozu
  2. Karavany a obytná auta se těší velké oblibě cestovatelů - právě čtete
  3. Karavan nebo obytňák?

Úprava dodávky na karavan nebo obytné auto

S novým trendem roste i počet řidičů, kteří si upravují dodávky na karavany nebo obytné vozy. Ostatně je to levnější varianta, než kupovat úplně nový obytňák nebo karavan. Sociální sítě se také těší zájmu karavanistů, protože jen na Instagramu bylo zveřejněno přes 7 miliónů příspěvků pod hashtagem vanlife.

Příroda a určitá míra svobody prostě táhne, než nyní liduprázdné město. Vidět východ slunce mezi vrcholky hor nebo naopak západ, který se brzy schová za horizont jsou nepřekonatelná lákadla, které ve městě lidé zažijí málokdy - tedy zažijí, ale se spoustou dalších lidí.

Karavan nebo obytné auto?

Pokud si řidič půjčuje obytný vůz, pak se nemusí bát, že by jej nemohl řídit - to bývala mezi lidmi rozšířená nepravda, naštěstí se tento mýtus rychle vyvrátil. Jestliže má obytné auto do 3,5 tuny, pak postačí řidičské oprávnění skupiny B. Pozor si dávejte jen, abyste nepřekročili onu magickou hranici 3,5 tuny po naložení nákladu do obytného vozu.

Dobrá zpráva je, že většina obytných vozů tento váhový limit splňuje. A vy tak můžete směle vyrazit do světa za dobrodružstvím. Obytné auto je vhodný pro všechny, kteří se dlouho nezdrží na jednom místě, ale chtějí mít při cestování jistotu, že mají, kde pohodlně složit hlavu.

Jiná situace nastává, pokud si chcete pořídit karavan. V tomto případě se jedná o obytný přívěs. Velká výhoda je, že přívěs můžete kdykoli a prakticky kdekoli (ideálně v kempu) odpojit a s autem dále vyrazit, kam se vám bude chtít, ale základna zůstane na svém místě. Situace začíná být složitější při výběru a následném řízení.

Stačí se zase řídit dle váhových limitů. Pro řidičskou skupinu B, musí mít obytný přívěs maximální přípustnou hmotnost 750 kilogramů a zároveň hmotnost celé soupravy nesmí přesáhnout 4250 kilogramů. To platí i v případě, že má přívěs více než 750 kilo, ale celková hmotnost pak nepřesáhne 3,5 tuny. Pozor na přívěsy, které jsou těžší než 750 kg. Pokud zůstane celková hmotnost soupravy 4250 kg, je nutné mít rozšířený řidičák skupiny B + E.

Obecně se doporučuje, aby všichni, kteří by chtěli řídit karavan nebo obytné auto a nemají zatím žádné nebo velmi malé zkušenosti s řízením, absolvovali školící kurz - tam se naučíte vše, co potřebujete vědět, aniž byste se dostali do nějakých potíží - a kdyby přeci jen, už budete vědět, jak situaci snadno vyřešit a zvládnout.

Symbol CP

To, že člověk vlastní na karavanu kvalitní pneumatiky, pozná jednoduše. Stačí hledat symbol CP, který se ukrývá na bočnici pneu. Tento symbol znamená camping pneus. Tyto pneumatiky splňují zvláštní požadavky obytných vozů, jako je například specifické rozložení hmotnosti vozu.

Problém není ani v nerovnoměrném rozložení hmotnosti - například pokud je jedno místo více zatížené, třeba plnou nádrží na vodu. V porovnání s normálními pneu, ale o stejné velikosti, snesou tyto vyšší tlak na zadní nápravě a udržují stále stejný výkon i když je zátěž třeba o 300 kilogramů vyšší.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články