PRÁCE 🧰

Autokempy v ČR: které za to stojí navštívit

18. 6. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

V posledních letech získává znovu na oblibě návštěva autokempů. Těch je po České republice hned několik. Samozřejmě každá rodina je jinak náročná, a tak je potřeba trochu zkoumat jednotlivé kempy, než se rozhodnete pro ten jeden nejlepší.

Výběr nejlepších autokempů v ČR

Články na téma autokempy:

  1. Autokempy v ČR: Jaké navštívit? - právě čtete
  2. Autokempy - jejich výhody a nevýhody

Většina autokempů se nachází u vodního zdroje - ať už je to řeka, přehrada nebo rybník. Stejně tak každý z nich nabízí jiný komfort služeb, některé se zastavily v čase 80. let, jiné jsou už trošku modernější. Co se týká samotné přípony auto-, tak to znamená, že rodina nebude chtít bydlet v chatkách, nýbrž ve svém vlastním ubytování jako je například stan u auta nebo karavan či obytný vůz.

Na co brát ohled

Jak již bylo řečeno, všechny autokempy jsou různé kvality. Je vhodné si tedy promyslet, jakou zábavu a vyžití v kempu chcete mít. Pro rodiny s menšími dětmi se budou zřejmě hodit i atrakce, které ratolesti na pár hodin zabaví. Kromě využití přírodního zdroje koupání, se v některých kempech mohou nacházet i bazény. Což je výhoda pro ty, kteří se nechtějí rochnit mezi rybami.

Kromě samotného pobytu je vhodné myslet i na jídlo. Nejčastější formou stravování je polopenze, která dokáže zajistit bohatý přísun potravin během dne, přičemž pokud máte hlad přes poledne, pak si lze i v areálech něco na zub koupit, aniž byste museli hledat nějaký obchod v nejbližším městě. Samozřejmě je vhodné se na takové situace připravit a potřebné jídlo nakoupit už předem.

Atrakce si ale užijí i lidé bez dětí. Někde můžete vyrazit na projížďku na paddleboardu, jinde si zase půjčit loďku. Pokud je vás víc, lze si zahrát klidně i plážový volejbal. V některých kempech je to živější v podobě večerních tancovaček a diskoték, jinde zase dávají lišky dobrou noc. Vhodné je si přečíst recenze ostatních dovolenkářů, kteří nejlépe podají informace o aktuálním stavu daného kempu - tedy včetně toho, jak na tom jsou například i sociálky.

Výhodou ale je, že pokud vyrazíte na takovou dovolenou autem, můžete si naplánovat výlety do okolí, kterých je v některých místech požehnaně. Nejste tak závislí na určitém místě, pokud ale nejste výletový typ, pak vybírejte autokempy vždy podle toho, aby vám co nejvíce nabídly a nenudili jste se tam.

Top 10 kempů a autokempů za rok 2020

Vzhledem k tomu, že existuje docela početná komunita karavanistů a kempařů, jsou ankety, které nám mohou dobře nastínit, jaké kempy se vyplatí navštívit, protože v opačném případě by se přeci neobjevily v takovém žebříčku.

  • Rekreační středisko Stará Živohošť - Středočeský kraj
  • Camping Rožnov – Zlínský kraj
  • Autocamp Sedmihorky - Liberecký kraj
  • Kemp Keramika - Plzeňský kraj
  • Camping Vranovská pláž - Jihomoravský kraj
  • Kanak - kemp Branná - Jihočeský kraj
  • CAMP DOLCE - Královéhradecký kraj
  • Koupaliště a kemp Pecka - Královéhradecký kraj
  • Rekreační středisko Fiola - Kraj Vysočina
  • Autocamp Osek - Ústecký kraj

Další tipy na autokempy

Velmi pěkně zařízené autokempy se nachází třeba na Slapech nebo na Lipně. Vodní hladina bude vždy zárukou adrenalinových zážitků a to bez znuděných výrazů ratolestí. V autokempech se dá ubytovat i v hlavní městě - například v městské části Trója, ale to bychom doporučovali spíše zahraničním turistům, kteří neví, kam jet. Přeci jen dovolená strávená v hlavním městě asi nebude úplně sen každého kempaře. Častým místem pro strávení dovolené jsou rovněž Pasohlávky, kam jezdí lidé primárně kvůli vodní zábavě.

Jedno velké mínus

Bohužel existují i určitá negativa, která vás v autokempu mohou potkat. Jedním z nich je fakt, že přes léto tam bude hlava na hlavě, a proto pokud nemáte rádi kolem sebe tolik lidí (nebo jste si během pandemie odvykli na větší množství lidí), měli byste vhodněji vybrat termín, tedy nechat ho třeba až na září. 

Větší množství lidí na jednom místě znamená určitý nekomfort. Ne všichni hosté budou dodržovat předepsaný noční klid nebo hygienu a pořádek. Na to je tedy potřeba se připravit.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články