PRÁCE 🧰

Autokempy: Jaké mají výhody a nevýhody?

20. 7. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Hledáte nové dobrodružství? Pak můžete pro změnu strávit pár nocí v autokempu a snadno porovnat, ve kterém ubytovacím zařízení se vám žije líp. Někdo kouzlu kempu propadne, jiný se přeci jen vrátí zpátky do pohodlí hotelu.

Proč se vyplatí využít autokempy

Články na téma autokempy:

  1. Autokempy v ČR: Jaké navštívit?
  2. Autokempy - jejich výhody a nevýhody - právě čtete

Každá forma ubytování má svá neocenitelná pro a proti. Dneska se podíváme na zoubek autokempů, které nemusí být zrovna ideální volnou pro každého, přesto skrývají pár významných výhod, které hotely nenabídnou nikdy.

Autokempy a jejich výhody

Bezesporu se jedná o levnou alternativu dovolené. Do areálu můžete přijet vlastním autem a ubytovat se ve stanu, chatce nebo třeba srubu. Pro fajnšmekry jsou v některých autokempech vyhrazena místa pro stání karavanů a obytných vozů. Což se hodí v případech, kdy chcete zaplatit opravdu a jen stání a vše ostatní si vyřídíte ve vlastní režii.

Co se týká stravování, tak nemusíte jíst v místních bufetech nebo restauracích, ale zejména v autokempech kolikrát naleznete kuchyňské zázemí, kde se dá uvařit vlastní dobrý oběd. Jen je nutné se při vyšším obsazení domluvit, kdo a kdy bude vařit, aby nebyla fronta. Dalším plusem je, že se můžete seznámit s novými lidmi, které zajímá stejné téma - cestování autem.

Jestliže přijedete autem, můžete prakticky každý den vyrazit do okolí na výlet. Nebo během týdne navštívit 6 různých autokempů a v každém tak setrvat pouze jednu noc. Žádné závazky. Autokempy tak poskytují určitou svobodu také zejména vzhledem k finanční částce. Kdo chce ušetřit, ale nechce prosedět léto doma, může dát dohromady partu lidí a vyrazit. Ostatně rozpočítaná částka mezi 4 lidi, je pak mnohem lépe stravitelná, než když platíte všechno sami.

Obrovskou výhodou je mnoho možností vyžití na jednom místě. "Dneska si zahrajeme nohejbal a zítra vyrazíme na paddleboard, možná se cestou na oběd stavíme ještě na pláži pochytat bronz a večer si sedneme s přáteli na břeh a budeme popíjet dobré víno a koukat na hvězdy. Domů to není daleko, asi tak tři kroky." Tak by se zjednodušeně dal popsat den, kdy nemusíte řešit, že jste celý den v plavkách.

Finance budou v tomto ohledu vždy to primární. Zatímco v některých hotelech s polopenzí zaplatíte za víkend i několik tisíc korun, v autokempu to bude jen pár stovek. A to i s ohledem na možnost parkování karavanem. Samozřejmě jsou areály, kde je to dražší, ale když se podíváte po méně známých kempech, ušetříte za bydlení maximálně. Částka za stan se pohybuje kolem 100 korun, dospělý je zpoplatněn průměrně 120 korunami a auto také kolem 100 korun, pokud mkrneme ještě na karavan jsme na částce zhruba 300 korun za den. A to jsou částky odhadem zprůměrované z pár kempů. Někde se totiž můžete ubytovat i za mnohem méně peněz, takže pak zbude víc na pivo.

Doporučení Portálu řidiče: Pokud se chystáte využít zahraničních autokempů, nezapomeňte si s sebou přibalit i cestovní pojištění. To vás při správně nastavených limitech ochrání na cestách za jakékoliv nepředvídatelné situace. Pro snadné a rychlé sjednání můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Srovnání nabídek cestovního pojištění

Autokempy a jejich nevýhody

Největší nevýhodou autokempu je, že v něm nikdy nebudete sami - a to obzvlášť v hlavní, letní sezóně, kdy chce prostě každý k vodě. Je tak možné, že se budete pohybovat v prostředí nadměrného množství lidí, které může být až nepříjemné. Tolik lidí samozřejmě znamená i to, že vytoužený noční klid a pozorování hvězd nebude tak jednoduché, jak jste si to v romantických představách namalovali.

Hromada lidí na jednom místě znamená jediné, ne všichni se chovají tak jako vy. Je potřeba se tedy připravit na hlučné "spolubydlící", kterým noční klid nic neříká. Sice je můžete požádat, aby se ztišili, ale odpovědí bude většinou, že jsou na dovolené a můžou si dělat co chtějí. Což je trochu blbé, když máte s sebou děti a potřebujete, aby šly spát.

V některých případech může také při velké obsazenosti kempu trošku skomírat úklid sociálního zázemí. Ne každý totiž po sobě vytře mísu, když je na záchodě poněkud delší dobu (ehm) a uklízečky nemusí v největších parnech a návalech stíhat doplňovat toaletní potřeby. V případě levnějších autokempů se budete muset spokojit s trochu nižší úrovní služeb, nelze tedy očekávat, že budete bydlet jako v Hiltonu.

Na co nezapomenout: Aby vás při zahraničních cestách nemohlo nic překvapit, sjednejte si připojištění, které vás ochrání před nepříjemnými riziky, jež se mohou objevit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí alespoň krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články