PRÁCE 🧰

Co je potřeba k půjčení karavanu nebo obytného vozu

28. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V případě, že nejste vlastníky obytného vozu nebo karavanu, ale chtěli byste si cestování s domkem na kolečkách užít nebo vyzkoušet, můžete si jeden bez problémů půjčit. Co k tomu budete potřebovat?

Půjčení karavanu nebo obytného vozu: Co k tomu potřebujete?

Články na téma půjčení karavanu nebo obytného vozu:

  1. Půjčení karavanu nebo obytného vozu: Na co si dát pozor?
  2. Co potřebujete k půjčení karavanu nebo obytného vozu? - právě čtete
  3. Pronájem obytného vozu - na co si dát před půjčením pozor?

Jak si půjčit karavan nebo obytný vůz

Pokud si chcete půjčit karavan, měli byste si dostatečně dopředu určit termín, kdy byste rádi na dovolenou vyrazili. Vzhledem k tomu, že cestování s karavanem nebo obytným vozem zažívá poslední dobou boom, jsou vozy v půjčovnách často zamluvené dlouho dopředu. Některé půjčovny navíc (hlavně v sezóně) umožňují půjčení karavanu nebo obytného vozu pouze na delší dobu. Přes léto se vám může stát, že karavan pouze na prodloužený víkend neseženete a minimální dobou, na kterou vám ho půjčovna nabídne, bude celý týden.

Podmínky půjčení karavanu nebo obytného vozu

Abyste si mohli karavan nebo obytný vůz půjčit, bude třeba sepsat smlouvu s půjčovnou. Z té zjistíte, co všechno máte v ceně. Ověřit byste si měli například to, jestli je uzavřené havarijní pojištění. Pokud ne, měli byste si ho po dobu dovolené zajistit. Stejně tak byste si měli obstarat mezinárodní řidičský průkaz, pokud plánujete vyrazit i do zahraničí.

Cena půjčení obytného vozu nebo karavanu

Ceny za půjčení obytného vozu nebo karavanu se liší podle jejich velikosti nebo vybavení. Za půjčení obytného vozu zaplatíte v průměru víc, než kolik dáte za karavan.

Půjčení menší obytné dodávky vás bude stát kolem 1 900 korun za den. Větší a lépe vybavené obytňáky stojí většinou v rozmezí 3 500 –5 000 korun na den. Většina půjčoven nabízí ale zvýhodněné sazby pro dlouhodobější pronájmy.

Karavany pořídíte za cenu 1 000–2 500 korun za den. Musíte ale počítat s tím, že budete potřebovat i vlastní auto, za které přívěs zapřáhnete.

Při výpůjčce karavanu nebo obytňáku musíte počítat i s platbou zálohy (kauce). Ta se může pohybovat od 5 do 30 tisíc korun. Pokud se vypůjčenému vozu nic nestane, dostanete tyto peníze zpět.

Půjčení karavanu a obytného vozu, co je potřeba?

Chcete-li si půjčit karavan, měli byste si ověřit, že na něj máte dostatečné řidičské oprávnění. Pokud se váha celé sestavy vejde do 3,5 tuny, bude vám stačit řidičák skupiny B. Když bude celková váha vyšší, musíte mít navíc i skupinu E.

Abyste mohli vyrazit s karavanem na cestu, měli byste si také ověřit maximální přípustnou hmotnost přípojného vozidla pro vaše auto. Tuto informaci najdete v technickém průkaze. Další věcí, která vám nesmí chybět, je tažné zařízení, na které karavan připojíte.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články