PRÁCE 🧰

Mezinárodní řidičský průkaz - kde je potřeba a jak jej získat?

28. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chystáte se do zahraničí mimo Evropskou unii? Pak se vám určitě bude při řízení hodit i mezinárodní řidičák, který vyřídíte na úřadu během chvíle.

Jak získat mezinárodní řidičský průkaz?

Články na téma mezinárodní řidičský průkaz:

  1. Jak získat mezinárodní řidičský průkaz? - právě čtete
  2. Vyřízení mezinárodního řidičského průkazu
  3. Druhy mezinárodního řidičáku

Mezinárodní řidičský průkaz získáte na každém úřadu s rozšířenou působností, a nemusí to být nutně v místě vašeho trvalého bydliště. Na úřad musíte osobně a rovněž budete muset uvést, do jaké země plánujete jet, protože vydání se řídí dvěma Úmluvami. První je ženevská úmluva z roku 1949 a druhá vídeňská úmluva z roku 1968.

Jaká úmluva platí pro mě?

To, že existují dvě úmluvy o silničním průkazu, může být lehce matoucí. Nicméně obě platí pro státy mimo Schengenský prostor. Tyto státy mohly podepsat jednu z těchto dvou úmluv. Hlavní rozdílem pak je, že mezinárodní řidičák podle vídeňské úmluvy je platný 3 roky, zatímco ten druhý pouze rok. Existují ale státy, které mohou uznávat oba typy řidičáku, protože podepsaly obě úmluvy.

Zajímá vás, o jaké státy se jedná? Mimo Evropskou unii, nepotřebujete mezinárodní řidičák například ani ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku nebo Norsku.

Ženevská úmluva 

Albánie, Alžírsko, Andorra, Argentina, Austrálie, Bangladéš, Barbados, Belize, Benin, Bosna a Hercegovina, Botswana, Burkina Faso, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Fidži, Filipíny, Ghana, Guatemala, Haiti, Chile, Indie, Island, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kanada, Kuba, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Malajsie, Mali, Maroko, Monako, Namibie, Niger, Nigérie, Nový Zéland, Omán, Papua-Nová Guinea, Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Jižní Korea, Rusko, Rwanda, San Marino, Senegal, Srbsko, Sierra Leone, Singapure, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Středoafrická republika, Sýrie, Thajsko, Togo, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Uganda, USA, Venezuela, Vietnam a Zimbabwe.

Vídeňská úmluva

Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Filipíny, Gruzie, Guyana, Írán, Izrael, Jihoafrická republika, Katar, Kazachstán, Keňa, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libérie, Severní Makedonie, Maroko, Moldávie, Monako, Mongolsko, Niger, Omán, Pákistán, Peru, Pobřeží slonoviny, Rusko, San Marino, Saúdská Arábie, Senegal, Srbsko, Seychely, Spojené arabské emiráty, Středoafrická republika, Tádžikistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vietnam a Zimbabwe.

Co je nutné mít s sebou na úřad

Kromě platného řidičského průkazu to dále je doklad totožnosti (tedy občanský průkaz), průkazovou fotografii a rovněž musíte mít vyplněnou žádost. Výhodou je, že tento řidičák je vám vydán obvykle na počkání. Ušetříte si tak jednu cestu na úřad. Nicméně služba je zpoplatněna 50 korunami.

Jakmile budete mít v ruce mezinárodní řidičský průkaz vydaný Českou Republikou, určitě ten svůj národní nenechávejte doma. K řízení totiž budete potřebovat oba dva. A pozor ten mezinárodní neslouží k prokazování se na českých silnicích. Za to byste mohli dostat i pokutu, pokud byste u sebe měli jen ten mezinárodní a nikoli už ten standardní.

Vyplatí se být držitel mezinárodního řidičského průkazu?

Rozhodně ano! Navíc je to dokument, který není vůbec drahý a vystavení je na počkání. Furt lepší si vystát hodinku na úřadu, než pak v zahraničí platit tučnou pokutu, protože váš národní řidičák neuznávají. Nikdy totiž nevíte, kdy vás zastaví dopravní hlídka ke kontrole a nebo se připletete k nějaké dopravní nehodě. V každém případě se vám mezinárodní řidičák bude hodit.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články