PRÁCE 🧰

Odebrání řidičského průkazu - možná vás překvapí za co všechno to jde

6. 8. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Tohle je věc, kterou nechcete, ale stát se může až překvapivě snadno. Odebrání řidičského průkazu je věc nemilá, ale děje se to možná častěji, než si myslíte. Jen se s tím málokdo pochlubí.

Články na téma odebrání řidičského průkazu:

  1. Odebrání řidičského průkazu - možná vás překvapí za co všechno to jde - právě čtete
  2. Odebrání řidičáku za neplacení alimentů
  3. V jakých situacích můžete přijít o řidičák
  4. Odebrání řidičského průkazu ze zdravotních důvodů

12 bodů vyhrává!

Tím asi nejznámějším způsobem, jak přijít o řidičák je tzv. vybodování. Nasbíráte dvanáct trestných bodů za spáchané přestupky, přijde dopis z úřadu, že máte odevzdat řidičák a je to. Holt budete nějaký čas jezdit na místě spolujezdce nebo hromadnou dopravou. 

Chlast a drogy = jízdenka na MHD

Pak jsou další poměrně známé okolnosti, které obvykle vyústí v odebrání řidičáku. Ve chvíli, kdy vás policie přistihne za volantem s alkoholem v krvi, tak do 1 promile je řidičský průkaz možné odebrat na šest měsíců až jeden rok. Nad jedno promile alkoholu v krvi se řidič dopustil trestného činu řízení ve stavu vylučujícím způsobilost. Zde může dotyčný jedinec přijít nejen o řidičák na dobu až deseti let, ale i o svobodu, a to až na tři léta. Ještě horší je samozřejmě způsobit pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky nehodu, při které někdo utrpí újmu na zdraví nebo dokonce zemře. Zde už je posouzení délky pobytu za mřížemi na soudu.

Bacha na SPZku

Ale zpět k přestupkům! Když ujedete od dopravní nehody, budete řídit vozidlo, na které nemáte oprávnění, ale třeba i když řídíte auto s nečitelnou registrační značkou, můžete o řidičák přijít na půl roku až rok.

Třikrát a dost!

Trochu opomíjený je fakt, že i za některé opakované přestupky lze o řidičské oprávnění přijít. Stačí v průběhu 12 po sobě jdoucích měsíců třikrát:

  • překročit rychlost o 40 (v obci), případně 50 km/h (mimo obec)
  • projet na červenou
  • nedat přednost v jízdě
  • vjet na železniční přejezd zákonem zakázaných případech

Jak vidíte, paleta přečinů, které vyústí v odebrání řidičáku, je dost široká. A to jsme zcela jistě nevyjmenovali všechny možnosti, ale jen ty nejběžnější. Jakkoliv je to někdy složité, je jízda podle předpisů zkrátka jistota.

Zdroj médií: Ministerstvo dopravy.

Podobné články