PRÁCE 🧰

Mohu ztratit řidičák, když nadýchám na kole?

11. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Řada lidí, kteří v hezkých dnech vyráží na kolo, jistě myslí i na to, jak se osvěží studeným alkoholickým nápojem. Možná by je ale mělo také zajímat, jaké sankce je čekají, když nadýchají.

Mohu ztratit řidičák, když nadýchám na kole?

Články na téma ztráta řidičského průkazu:

  1. Ztráta řidičského průkazu: Návod jak postupovat
  2. Mohu ztratit řidičák, když nadýchám na kole? - právě čtete

Cyklisti jsou věčným tématem. Někdo na ně nadává, jiný je obhajuje do doby, než potká skupinku, která rozhodně nejede za sebou. Jenže cyklisté jsou stejně jako řidiči, účastníky provozu na pozemních komunikacích a dle toho by se měli i chovat. Stejně jako člověk za volantem nesmí pozřít před jízdou alkohol - v Česku pro ně tedy platí nulová tolerance, stejná praxe se vztahuje i na milovníky kol. Ne každý to samozřejmě dodržuje.

Přitom policejní kontroly se rok co rok zvyšují. Není to šikana ze strany policie jako spíše preventivní ochrana nejen cyklistů i ostatních. Ono se řekne, jedno pivo přece nic neudělá, ale je potřeba nezapomenout na fakt, že každý člověk má rozdílné spalování. Někomu se tak i po jednom pivu může zatočit hlava nebo může mít zhoršenou motoriku. Takoví cyklisté jsou pak nebezpeční nejen pro sebe.

Opilý cyklista může snadno způsobit dopravní nehodu. Stejně jako u člověka v autě se u něj mohou začít objevovat po požití alkoholu zpomalené reakce, zúžené vidění, horší motorika i únava. A nezapomínejte na to, že cyklista kolem sebe nemá ochrannou kostru stroje jako motorista. Nehody tedy mají často fatálnější následky. Proto je vhodné si řádně rozmyslet, jestli si to pivo nebo víc opravdu dáte.

Pokud ano, raději si s sebou přibalte alkohol tester, abyste věděli, kdy bude možné šlápnout zase do pedálu. Tato věc je celkem užitečná a praktická. Váží pár gramů a není větší než moderní smartphone. Stačí tedy jej schovat do ledvinky nebo jiné tašky, kterou s sebou na kolo běžně vozíte a máte v ní jiné důležité věci. Jednoduše to je pomocník, který vás může zachránit od několikatisícové pokuty.

Sankce za alkohol na kole

Nepřeceňujte tedy své síly a nepodceňujte situaci. Pokud by vás hlídka zastavila a vy jste nadýchali, pak se připravte na tučné pokuty:

  • do jednoho promile alkoholu – pokuta až 20 tisíc korun
  • nad jedno promile alkoholu – pokuta až 50 tisíc korun

Kromě toho se může stát, že nějaký hrdina odmítne dechovou zkoušku. V takovém případě se dopouští přestupku a hrozí mu pokuta až 15 tisíc korun. Raději se držte hesla, kdo nic neskrývá, nemá důvod oponovat.

Nutno také podotknout, že ve společnosti se šíří mýtus o odebrání řidičského oprávnění. V případě, že nadýcháte na kole, nemusíte se bát, o řidičák nepřijdete a ani se vám nepřičtou žádné body do bodového konta. Jediné co vás čeká, je prostě mastná pokuta, za kterou vás ani manželka nepochválí.

Zdroj info: Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články