PRÁCE 🧰

Předjíždění cyklisty na plné čáře - je to legální?

10. 2. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V téhle situaci už se ocitl snad každý, kdo nemá řidičák jen na ozdobu. Jedete po silnici a dojedete cyklistu. Pokud je to v úseku, kde je přerušovaná čára a proti nikdo nejede, je řešení snadné. Co ale dělat v případě, že je silnice úzká a nalevo od vás je plná čára?

Lze předjíždět cyklistu na plné čáře? Zdroj: iStockphoto.com

Předjíždění cyklisty na plné čáře je náplní celé řady debat, nicméně pravidla silničního provozu mluví jasně. Plnou čáru nesmí překročit ani vaše auto, ani případný náklad. Jedinými výjimkami, které zákon umožňuje, jsou objíždění překážky, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo naopak vjíždění na pozemní komunikaci z místa, které leží mimo ni. Z toho jasně vyplývá, že předjíždění cyklisty do výjimek nespadá. Samozřejmě pokud není dodatkovou tabulí předjíždění pomalu jedoucích vozidel v daném úseku výslovně povoleno.

Předjíždění cyklisty na plné čáře

Co tedy dělat v případě, že dojedete cyklistu v místě, kde je na silnici plná čára? Jak jsme si již řekli, plnou čáru nesmíte se svým vozidlem překročit. Pokud je ale silnice tak široká, že v rámci jednoho pruhu dokážete předjet cyklistu a udržet od něj bezpečný rozestup, tak vám v jízdě nic nebrání.

V případě, že se ale nacházíte na úzké komunikaci, měli byste jet za cyklistou až do místa, kde ho budete moct předjet bezpečně a v souladu s předpisy. Navíc, kdyby vás při předjíždění na plné čáře zastavili policisté, hrozila by vám pokuta až 2 000 Kč.

Pokud se v podobné situaci ocitnete, vždy myslete nejdříve na zdraví svoje i ostatních účastníků silničního provozu.

Zdroj médií: iStockphoto.com.

Podobné články