PRÁCE 🧰

Kdy řidič nesmí předjíždět - zákaz předjíždění

21. 3. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ročně se stane několik stovek dopravních nehod, a to jen kvůli tomu, že někdo špatně předjížděl nebo neodhadl čas na tento úkon potřebný. Pojďme si zopakovat, kdy řidič nesmí předjíždět.

Kdy řidič nesmí předjíždět

Situace s předjížděním je taková, že některé nadpozemské řidiče nezajímají ani dopravní značení, ani dopravní značky. Podle svého uvážení předjíždějí i v nebezpečných úsecích jako jsou například ty na horizontu a nebo v situacích, kdy není příliš dobrá viditelnost. Tito řidiči pak ale mohou zapříčinit fatální nehodu.

Co říká dopravní značení?

Jak již bylo řečeno, existují značení, která zakazují v daném úseku silnice předjíždět. Nejčastěji je to souvislá čára, která může být v počtu jedné nebo dvou. Vždy se nachází na vozovce uprostřed. Jakmile začne být přerušovaná, předjíždění je povoleno. Avšak jak již bylo řečeno, pro některé řidiče není ani plná čára zeď. V některých místech u krajnice si tak lze všimnout i dopravních značek.

Ta, která přímo zakazuje předjíždět, je kulatá s červeným okrajem a uvnitř jsou dvě vozidla - jedno z nich je červené; existuje ještě obdobná značka, kdy namísto červeného vozidla je tam kamion, a tam platí zákaz předjíždění pro kamiony. Jakmile pak potkáte šedou značku podobného rázu ale přeškrtnutou, tak tato značka zákaz předjíždění ukončuje.

Kdy také řidič nesmí předjíždět?

Kromě míst označených dopravní značkou nebo značením, existují místa, která se pro předjíždění nedoporučují a jsou pro tento úkon zakázána. Bohužel opět existuje řada řidičů, kterým zákazy nic neříkají a ve snaze ukázat své jízdní kvality před partnerkou nebo kamarády, zbytečně riskují. Ne každý z nich se ale ponaučí.

Nikdy tedy nepředjíždějte vozidlo před vámi v zatáčce. Nemáte totiž dostatečný rozhled, zda-li se ze "slepého" úhlu nevynoří vozidlo v protisměru. Pak už by na manévry bylo pozdě. Nebezpečné je také předjíždění vozidel jedoucích v řadě za sebou. Problém bývá nejčastěji, kdy se snažíte předjet dvě a více aut a následně se nutně musíte zařadit zpět do svého pruhu, kvůli protijedoucím autům. Ne vždy se to může podařit a neštěstí je na světě.

Při předjíždění je vhodné situaci dobře analyzovat, pokud započnete manévr v době, kdy je protijedoucí auto příliš blízko, hazardujete nejen se svým životem, ale i s životy ostatních. Zakazuje se také předjíždění před přechodem pro chodce, kde byste mohli ohrozit a nebo rovnou srazit osobu nacházející se zrovna na přechodu. Za to těch pár vteřin rychleji v cíli opravdu nestojí.

Rovněž se nikdy nesnažte předjet auto, které odbočuje doleva. Takový manévr by byl extrémně nebezpečný. Raději počkejte až řidič odbočí a nebo pokud je to možné a na vozovce je dostatek místa, smíte jej objet zprava a pokračovat rovně dál. Podobná situace se vztahuje také na zákaz předjíždění v křižovatce a na železničním přejezdu.

Pokuta za porušení zákazu předjíždění

Samozřejmě, pokud u takového přestupku budete nachytání, hrozí vám sankce. Věc se neřeší na místě, ale je rovnou poslána do správního řízení, kde vás čeká pokuta 5 až 10 tisíc korun, 6 až 12 měsíců bez řidičáku a samozřejmě přičtení 7 trestných bodů.

Zdroj info: Učebnice autoškoly.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články