PRÁCE 🧰

Otáčení v křižovatce a zákaz otáčení

30. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý, kdo projde autoškolou by měl být připraven na ostrý život na silnicích. Bohužel po letech se znalosti vytrácí a člověk může na silnicích dělat nepochopitelné chyby. Těmi následně znepříjemňovat životy jiným řidičům. Jak se tedy správně otáčet a kdy to hlavně nedělat?

Otáčení v křižovatce: Kdy je to možné?

Přitom silniční zákon sám uvádí následující: "Řidič nesmí otáčet a couvat na křižovatce s řízeným provozem a v její těsné blízkosti." Pozor si tak dejte na těch křižovatkách, které jsou řízeny semaforem - světelné signály.

Problém může nastat i v případech, kdy jsou vedle vašeho pruhu koleje. Pro nepozorného a zmatkujícího řidiče může nastat zcela fatální srážka. Pokud se tedy nutně potřebujete otočit, raději jeďte dál a otočte se až to bude bezpečné a bez sankce. Například objet blok nebo sjet a následně zase vjet zpět do požadovaného směru.

Stejně tak pokud považujete za nutnost se právě na světelné křižovatce otočit, dbejte zvýšené opatrnosti, aby kvůli vašemu nutnému manévru nevznikla nějaká dopravní kolize.

Kdy je možné se beztrestně otočit na křižovatce?

Existují případy, kdy je možné se na křižovatce otočit - jsou prakticky jen dva. V případě, kdy je křižovatka bez světelných signálů (ačkoli tou se může stát i klasická řízená křižovatka, pokud budou blikat pouze oranžová světla) nebo bez řídícího policisty.

Pozor si ale dejte na dopravní značky, pokud je někde dopravní značka zákaz otáčení (B25), musíte ji respektovat, jinak se dopouštíte přestupku. Většinou se objevuje v místech, kde může být otáčení extrémně nebezpečné a nebo v nepřehledných úsecích.

A ve všech ostatních případech, tedy v těch, kdy otáčení na křižovatce není povolené, počítejte s pokutou až 2000 korun, pokud budete u přestupku přistiženi.

Zdroj info: Policie České republiky, učebnice autoškoly.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články