PRÁCE 🧰

Pokuta za špatné parkování: kolik zaplatíte?

8. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zaparkovat auto je zejména ve větších městech čím dál větší problém. Co se stane, když ho postavíte, kam nemáte? A co za to hrozí?

Pokuta za špatné parkování

Kde neparkovat?

  • V zatáčce, před nepřehledným stoupáním a zkrátka všude, kde může stojící auto ostatní řidiče překvapit. Jednoduše se před zaparkováním vozidla přesvědčte, zda je dobře vidět z obou směrů.
  • Na vegetaci nebo kdekoliv, kde může auto poškodit místní flóru. Citliví jsou na to zejména městští strážníci, ale když pojedete na koupačku k rybníku a necháte auto vedle polňačky na louce, asi se nic špatného nestane.
  • Na mostě a v tunelu. Tedy pokud tam nestojíte v případě nouze nebo v zácpě.
  • Na železničním přejezdu - tam je to extrémně nebezpečné a jakékoliv zastavení mezi závorami je risk.
  • Na tramvajovém pásu - důvod je asi nasnadě. 
  • Na mostě - věřte tomu nebo ne, autor článku toto pravidlo při studiu autoškoly jaksi pominul a ve svých řidičských začátcích ho porušil a byl za to pokutován. Takže na mostě se prostě neparkuje!
  • U zastávky tramvaje, trolejbusu nebo autobusu. Zde platí pravidlo, že nesmíte parkovat ani 5 metrů před/za značkou označující zastávku.
  • Na křižovatce, 5 metrů před/za hranicí křižovatky.
  • Před vjezdem na pozemní komunikaci - všechny brány, průjezdy, garáže... Prostě jak tudy jezdí auta nebo jsou tam velká vrata, tak tam neparkujte.
  • Na dálnici, za dopravním okruhu a na silnicích 1. třídy, v připojovacím nebo odbočovacím pruhu.
  • V zákazu zastavení.
  • Na chodníku, pokud to nepovoluje dopravní značka IP11d, IP11e, IP11f, případně IP11g.
  • Na vyhrazeném parkovišti a vyhrazené parkovací zóně.
  • Na žluté čáře.

Jaká pokuta hrozí za špatné parkování?

Pokud už zaparkujete někde, kde nemáte, počítejte s tím, že se na to přijde. Například v Praze jsou v některých městských částech hodně aktivní občané, kteří rádi nahlásí jakýkoliv přestupek. Tam, kde se hodně střídají zaparkovaná auta, projíždí často městská policie a také speciální auta vybavená sadou kamer, která snímají registrační značky zaparkovaných vozidel a porovnávají je s centrální databází těch, kteří mají parkování zaplacené. V případě, že tomu tak není, dorazí zakrátko špatně parkujícímu řidiči výzva k zaplacení pokuty. Je tak možné se za 500 korun vykoupit, jinak se může naplnit výhružka v dopise a bude zahájeno správní řízení. Tam už to je horší a bude to za 1500 - 2500 korun + tisícovka jako správní poplatek. Pozor ale - ne vždy se výhružky strážníků naplní, podle našich zkušeností většinou správní řízení zahájeno není.

Jiná situace nastane, pokud přijdete k autu a je u něj strážník. Ten vás bude pravděpodobně konfrontovat s tím, že jste spáchali přestupek. Pozor, oni to většinou dokáží formulovat tak, že o tom není diskuse, přestupek byl spáchán. Jenže ono to tak není, strážník nebo policista může mít tak maximálně podezření. Pokud vy jako podezřelý nesouhlasíte, nic s tím neudělá a spadne to do správního řízení. Samozřejmě ve chvíli, kdy je to naprosto evidentní, se asi nemá smysl hádat, vyplatí se určitá slušnost a doufat, že pokuta nebude v maximální výši. Na místě můžete dostat maximálně 2000 korun pokuty.

Co s botičkou

Horší je situace, kdy zjistíte, že máte a na autě nasazenou botičku. Za stěračem a na okénku bude i lísteček, takže budete muset zavolat městskou policii, která se dostaví na místo, za poplatek sundá botičku a bude chtít i pokutu.

Odtažení auta

No a nejhorším scénářem je odtažení vozidla. To se pozná tak, že přijdete k zapakovanému autu a nemůžete ho najít. Tady doporučujeme opět zavolat na městskou policii, kde vám bude sděleno, na jaké parkoviště bylo auto odtaženo. Tam se dostavíte a musíte zaplatit odtah (přes tisícovku) a poplatek za stání na odtahovém parkovišti (do dvou stovek za den). No a navrch vás čeká ještě placení pokuty.

Nejhorší scénář

Nejdražší obvykle bývá stání na místě vyhrazeném pro invalidy. V takovém případě hrozí na místě pokuta příkazem 5000 korun, ve správním řízení se může vyšplhat až na 10 000 korun + tisícikoruna správní poplatek. Scénář dále pokračuje tak, že vás z takového místa mohou odtáhnout a částka poskočí o náklady za odtah.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články