PRÁCE 🧰

Zákaz parkování: Co se stane, když v něm zaparkujete

29. 9. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud chcete zaparkovat ve větším městě, můžete hledat volné místo, kam by se dal vůz upíchnout, docela dlouho. Existuje ale řada míst, kde by vaše auto nemělo stát v žádném případě.

Zákaz parkování

Místa, kde parkovat nesmíte

Řadu z míst, kde není nejvhodnější zaparkovat, jistě logicky odvodíte. Patří ně například nepřehledné křižovatky nebo horizonty a jejich blízké okolí. Do té samé kategorie patří také křižovatky a jejich odbočovací nebo přípojné pruhy s výjimkou parkování na rovné straně silnice křižovatky ve tvaru T.

Parkovat se nesmí ani na zastávkách autobusů, trolejbusů a tramvají, stejně tak i na tramvajovém pásu nebo na vyhrazeném dopravním pruhu. A samozřejmě ani na železničním přejezdu nebo ve vzdálenosti 15 metrů od něj.

Zákaz parkování platí také na mostech nebo v tunelech. Tam smíte zastavit pouze v případě nouze na vyhrazeném místě. Delšímu stání byste se měli vyhnout i na nadjezdech nebo v podjezdech.

Dobrým nápadem není ani parkování na vyhrazeném parkovacím místě, pokud neřídíte vozidlo, pro které je dané místo určené. A to stejné platí i pro silniční vegetaci a místa, kde je značka zákaz parkování.

Samozřejmě je na silnici třeba dodržovat i pravidla slušného chování. Proto byste neměli uvažovat ani o parkování před vjezdem do garáže nebo na pozemek. Stejně tak ani na jiných místech, kde je zcela zřejmé, že by vás vůz překážel ostatním lidem.

Parkování na zákazu

Špatné parkování může mít za následek pokutu ve výši až 2 000 Kč. Při parkování na místech pro osoby se zdravotním postižením se částka může vyšplhat až na 10 000 Kč. A v horším případě vám policisté mohou na auto nasadit botičku bránící v odjetí vozidla před zaplacením pokuty.

Při parkování v místech zákazu parkování, která mohou být označená i zákazovou cedulí, musíte počítat i s tím, že vaše auto může být odtaženo. Tato situace vás pak bude stát pár tisícovek navíc. Platit budete nejen za odtah, ale i za stání na odtažném parkovišti. Je proto lepší si vždy najít místo pro parkování vhodné.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články