PRÁCE 🧰

Kdy je stání na chodníku přestupek?

15. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Parkování osobních automobilů ve městě bývá často velký problém. Co se stane, když zaparkujete na chodníku a na kolik by vás vyšla případná pokuta?

Parkování na chodníku - jaká hrozí pokuta?

Články na téma pokuta za parkování:

  1. Zákaz parkování
  2. Pokuta za špatné parkování
  3. Parkování na chodníku - jaká hrozí pokuta? - právě čtete
  4. Pokuta za parkování ve vyhrazené zóně
  5. Parkování na přechodu pro chodce. Jak to je?

Stání na chodníku - přestupek?

Snad každého motoristu trkne, že na chodníku se stát nemá. Auta mají přeci svůj revír na silnici, chodci pak mají svůj vyhrazený prostor právě chodníkem. Avšak je stání na chodníku přestupek? Ano, je. Je sice hezké, že se s automobilem snažíte neomezovat průjezdnost silnice, ale zároveň tím blokujete a, často i najížděním, ohrožujete procházející chodce.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích říká v § 27 odst. 1, r), že řidič nesmí zastavit a stát na „silniční vegetaci“, pokud to není dovoleno příslušnou dopravní značkou. Silniční vegetací se rozumí příslušenství dálnice, silnice a místní komunikace. Pokud se u chodníku nachází příslušná dopravní značka, která stání a parkování na chodníku povoluje, o přestupek se nejedná a vy žádnou pokutu nedostanete.

Stání a parkování na chodníku - pokuta

Pokud se však ale rozhodnete parkovat na chodníku, kde vám to nedovoluje žádná značka, dřív nebo později očekávejte příslušníky Policie České republiky. Ti totiž tyto přestupky velmi často neřeší pouze domluvou, ale rovnou pokutou. Pokuta za parkování na chodníku je okamžitá. Policisty nezajímá váš důvod stání, ani to, jestli tam auto stojí jen z půlky nebo celé. Výše pokuty se většinou pohybuje kolem 1 500 až 2 500 korun. Bloková pokuta v takovém případě většinou nepřesáhne 2 000 korun.

Podrobněji si o stání na chodníku můžete přečíst ještě v zákoně číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, v zákoně číslo 553/1991 Sb., o obecní policii a také v zákoně číslo 565/1990 Sb., o místních poplatcích.

Zdroj info: Kurzy, Zákony.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články