PRÁCE 🧰

Jízda bez dálniční známky, jaká vám hrozí pokuta?

10. 3. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pro jízdu po placených úsecích českých dálnic je třeba mít zaplacenou elektronickou dálniční známku. Pokud absolvujete třeba cestu z Brna do Prahy po D1 bez ní, riskujete pokutu.

Jízda bez dálniční známky, jaká vám hrozí pokuta?

Články na téma pokuta za jízdu bez dálniční známky:

  1. Jízda bez dálniční známky, jaká vám hrozí pokuta? - právě čtete
  2. Jízda na dálnici bez dálniční známky
  3. Pokuta za jízdu bez dálniční známky

Letos už není třeba nikam lepit kupony, dálniční známka funguje elektronicky. Idea je do budoucna taková, že kamery na mýtných branách budou číst značky projíždějících vozidel a systém u každého z nich dohledá v databázi, jestli má poplatek zaplacený. V případě, kdy tomu tak nebude, bude pak velice jednoduché řidiče obeslat s pokutou. V tuhle chvíli to zatím takto plošně hlídat nelze, a tak elektronické dálniční známky kontroluje "jen" policie v terénu, která je na kamerový systém mýtných bran napojená. Každého hříšníka tak musí zastavit, aby mu mohla udělit sankci. Nikoho k ničemu nenavádíme, ale zatím tedy existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že užití dálnice bez zaplaceného poplatku se obejde bez postihu.

Není to levné

Co když vás ale policie vyhmátne? V takovém případě bychom s ohledem na okolnosti radili sklopit uši a domluvit se raději na vyřešení na místě. Ono to prokazování ve správním řízení je zrovna u tohoto přestupku poměrně snadné. Navíc úředník může soukromé osobě udělit za jízdu bez zaplacené elektronické dálniční známky až 20 000 korun pokuty. Policista na místě bude shovívavější a maximum, které mu zaplatíte bude 5 000 korun.

Podvod je za 100 (tisíc)

Existuje i možnost osvobození od zpoplatnění, která se týká například Vězeňské služby ČR, přepravy pacientů neodkladné péče, nebo také držitelů průkazu ZTP/P. Pokud toto osvobození zneužijete, hrozí vám pokuta až 100 000 korun. V případě, kdy po dálnici pojede bez zaplacené známky řidič, který oznámení o osvobození nepodal, přestože to zákon vyžaduje, hrozí mu pokuta až 5 000 korun.

Sloupněte tu starou!

A aby toho nebylo málo tak ještě jeden přestupek, který reálně hrozí všem, kdo si zapomněli odstranit loňskou dálniční známku z předního skla. Jestliže si toho policista všimne (a to věřte, že si všimne!), máte to za dva tisíce na místě nebo dva a půl ve správním řízení. Z vlastní zkušenosti mohu přidat radu - když se s příslušníkem domluvíte, že to ihned sloupnete, vytáhnete švýcarák a dáte se do toho, dost možná přimhouří oko a z místa odjede jen s pokáráním.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články