PRÁCE 🧰

Sníh na střeše auta - jaká vám hrozí pokuta?

15. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Silná vrstva sněhu na střeše auta vás může potkat spíš v horských oblastech než v nížinách, ale ať už bydlíte kdekoliv, je vaší povinností sněhovou pokrývku před jízdou očistit. V opačném případě vystavujete nebezpečí sebe i další účastníky provozu.

Co hrozí za jízdu se sněhem na střeše auta

To, že si před jízdou očistíte všechna okna i zpětná zrcátka, je samozřejmostí. Průzorem, který vám vytvoří stěrače, rozhodně neuvidíte všude, kam potřebujete a ztratíte přehled o dopravní situaci kolem. Kromě skel byste měli očistit také sníh ze střechy auta. Padající sníh ze střechy vám může připravit spoustu nepříjemných situací.

Pokud byste sníh před jízdou z auta nesmetli, mohl by v průběhu cesty na autě namrznout a při prudkém brzdění sklouznout na přední sklo. A omezení výhledu při komplikovanější dopravní situaci by pro vás mohlo znamenat rozdíl, který rozhodne o kolizi.

Pořiďte si škrabku na auto v online nabídkách e-shopů

Sníh, který může z auta kdykoliv odlétnout nemusí znamenat problém jen pro vás, ale i pro ostatní řidiče. Asi žádný řidič si nebude užívat cestu za vozem, ze kterého bude po celou dobu odletovat sníh. V případě slabší vrstvy prašanu je to „jen“ nepříjemnost, pokud odlétne velký kus namrzlého sněhu, může způsobit škodu na autě a významné narušení pozornosti řidiče, které může vyústit v dopravní nehodu.

Sníh na autě a zákon

V České republice zákon o provozu na pozemních komunikacích přímo zakazuje jízdu se zamrzlými okny. Totéž platí o vrstvě sněhu na střeše. Pokud vás policejní hlídka přistihne při jízdě s námrazou na oknech a sněhovou čepicí, může vám uložit blokovou pokutu až 2 000 Kč. Ve správním řízení vás tento prohřešek vyjde až na 2 500 Kč. Pořízení smetáku na sníh se vám tedy rozhodně vyplatí.

Policejní hlídky se hlavně v horách na tento problém zaměřují a pečlivě kontrolují stav vozidel. Pokud se chcete pokutě za sníh na autě vyhnout, čistěte ho před jízdou opravdu pečlivě.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články