PRÁCE 🧰

Víte, jak správně očistit svůj vůz od sněhu?

29. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

S autem musíte jezdit tak, abyste neohrožovali sebe ani další účastníky provozu. To platí také v případě, když nasněží. Jak správně očistit auto, abyste nedostali pokutu?

Jak očistit auto od sněhu

Zmrzlý sníh nebo led na autě není vůbec žádná radost sundávat. Avšak je to možné hrozící nebezpečí, které může zavařit i jiným účastníkům silničního provozu. Odlétající kusy ledu nebo sněhu mohou poškodit vozidlo a klidně i zranit člověka.

Nedávno jsem na silnicích potkávala vozidla, které měly sněhovou čepici na autě. Z čelního okna si řidič například pouze stěrači odhrnul sníh a jel – to že měl na autě z každé strany tak dvacet čísel sněhu, zarytá světla nebo nečitelnou SPZ, ho naprosto nezajímalo.

Pro správné očištění auta vozte s sebou v autě dostatečně dlouhý smetáček, škrabku a malou lopatku, díky které z auta sundáte vetší vrstvu sněhu. Policejní hlídky se na správně očištěná vozidla ve městech, a především v horský oblastech zaměřují. Nejvíc je zajímá hlavně čitelná registrační značka. Jestliže se chcete vyhnout nepříjemné pokutě, doporučujeme pečlivě očistit především okna, zpětná zrcátka a SPZ.

Zákon a sníh na autě

Sníh na autě a jeho očistění je také definováno podle následujícího odstavce:

§ 5 Povinnosti řidiče – řidič nesmí:

  • řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran,
  • řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Nejdůležitější je začít odmetat vůz od dveří řidiče. Po odmetení dveří, části střechy a boků na straně řidiče je dobré vůz nastartovat a zapnout výhřev, aby auto rozmrzlo a stihlo se prohřát. Dále můžete pokračovat odmetáním sněhu ze střechy, oken dveří a SPZ. Nakonec smetáčkem omeťte kapotu, kufr a zbytek vozidla. Pokud jsou okna ještě zamrzlá, můžete námrazu jednoduše seškrábat škrabkou, při nejhorším nějakou kartou z peněženky – nejlépe ne platební, nebo občankou či řidičákem. Obyčejná škrabka a smetáček se dá pořídit za pár korun a ušetří vás tím mnoho nervů a času.

Zdroj info: Zákony, Bezpečné cesty.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články