PRÁCE 🧰

Zimní triky: Jak se starat o auto v zimě?

24. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Zima přináší nejen mrazivé teploty, ale také nároky na péči o vaše auto. Správná péče o auto v zimě vás může překvapit. Zde najdete několik klíčových tipů, jak udržet vaše auto v optimálním stavu i v náročných zimních podmínkách.

Zimní triky: Jak se starat o auto v zimě?

Kromě toho, že byste v zimě do své běžné výbavy měli přidat pár věcí navíc, jako například tažné oko, rozmrazovač skel a zámků (ten mít nejlépe v baťůžku, protože v zamrzlém autě vám bude k ničemu), smetáček, škrabku a sněhové řetězy, je důležité o auto dobře pečovat a připravit na zimu.

Zimní pneumatiky

Základní výbavou každého vozidla pro zimní období jsou nepochybně kvalitní zimní pneumatiky s adekvátním vzorkem. I když minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je stanovena na 4,0 mm, platí jednoduché pravidlo: čím hlubší vzorek, tím lepší jízdní vlastnosti v zimních podmínkách. Pneumatiky je vhodné také správně nahustit, o tom, jak nahustit pneumatiky, si můžete přečíst v našem článku.

Zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích ukládá povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N obuté zimní pneumatiky pokud:

  • je mezi 1. listopadem a 31. březnem
  • a (zároveň) je-li na pozemní komunikaci souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza

Stav akumulátoru

Pokud máte starší akumulátor, který už není vhodný, před zimou ho raději vyměňte. Obzvlášť u naftových motorů kvůli slabému akumulátoru nemusíte nastartovat. Víte, jak poznáte, že máte slabou, nebo vybitou baterii? Jde to velmi jednoduše. Pokud otočíte klíčkem, ale namísto spuštění motoru slyšíte pouze cvakání relé startéru nebo zaznamenáte problikávání na palubce, je třeba autobaterii vyměnit. Kromě toho lze vybitou autobaterii identifikovat pomocí voltmetru. Pokud na voltmetru zjistíte hodnotu nižší než 12 V, znamená to, že akumulátor není schopen pootočit motorem a má minimální startovací výkon – jednoduše startér nemá dost energie na to, aby otočil celým motorem. Baterii můžete zkontrolovat také hustoměrem. Pokud hustoměr ukazuje hodnotu nižší než 1,24 g/cm3, je nejvyšší čas na dobití akumulátoru pomocí autonabíječky, případně raději koupit novou. Pokud nechcete měnit baterii, mějte s sebou alespoň startovací kabely.

Jak chránit lak?

Lak je vhodné před zimou nějak zakonzervovat. Konzervace se provádí buď vrstvou sealantu, keramikou nebo voskem. Vosk je nejběžnější a oblíbenou volbou pro lesklý povrch a výbornou odolnost proti vodě. Díky keramické vrstvě zůstane váš lak lesklý a chráněný před mechanickým poškozením, solí a znečištěním po dobu 2 až 3 let. Sealant má vlastnosti blízké voskům, ale díky syntetickému složení nabízí delší trvanlivost (zpravidla 1 rok) a lepší ochranu proti extrémním teplotám a chemikáliím.

Kapaliny v autě

Během zimy doporučujeme provést výměnu všech kapalin ve vašem vozidle za jejich odpovídající nemrznoucí varianty. Může se také stát, že auto nastartuje, ale po chvíli se vypne. Na vině bude s největší pravděpodobností zamrzlá nafta. Auto pak budete muset dotáhnout do míst, kde je tepleji, tedy nejlépe do garáže, aby nafta rozmrzla. Proto je vhodné preventivně a pravidelně přidávat aditiva, která dokáží předejít nebo alespoň zpomalit tvorbu ledových krystalů v naftě. Toto je zejména důležité, pokud teploty klesnou pod -15 stupňů Celsia. Naftu byste však rozhodně neměli ředit benzinem, dnešní auta by to už nemusely přežít.

Interiér vozidla

V období zimy doporučujeme nahradit textilní koberečky ve vašem vozidle gumovými. Gumové koberečky mají tu výhodu, že zabraňují pronikání sněhu a soli do koberců, což předchází možné korozi a vzniku plísní. Taktéž pomáhají omezit zamlžování oken.

Jak správně jezdit na sněhu a ledu

Pokud se vám podařilo se dostat do zamrzlého automobilu a meškáte do práce nebo do školy, rozhodně však nezapomeňte, že jízda na sněhu a ledu je podstatně jiná než na suché vozovce. Měli byste více předvídat, nechávat si větší rozestup mezi auty, a především tomu také přizpůsobit jízdu.

Zdroj info: Policie ČR, Dopravní právo, AutoTip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články